Eng

Es

It

Sp

Предавање у Музеју рудничко-таковског краја

Предавање у Музеју рудничко-таковског краја

Поводом обележавања јубилеја, двестогодишњице подизања Другог српског устанка у Такову, кустос историчар Александар Марушић, одржао је карјем недеље предавање Таковски устанак и династија Обреновић 1815-1903, о подизању Другог српског устанка у Такову, стварању династије Обреновић и њиховој династичкој и ктиторској вези са рудничко-таковским крајем.

Музеј рудничко-таковског краја своје програме обележавања двестогодишњице Другог српског устанка започео је представљањем оба тома публикације Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије у Конаку кнегиње Љубице у Београду, а наставиће их низом програма, предавањима, објављивањем књига, организовањем научног скупа и изложбом о времену устанка и периоду владавине династије Обреновић.

Кустос Александар Марушић, базирао се у свом предавању на мало познате историјске чињенице о самом подизању устанка и периоду који је томе претходио, тј. припремама које су до буне довеле, дотакавши читав период владавине династије Обреновић, њихове корене који су несумњиво везани за просторе рудничко-таковског краја, о њиховој везаности за манастир Враћевшницу и уопште за значај њиховог задужбинарског рада.

Претходни Председник општине у емисији „Осветљавање“

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I