Eng

Es

It

Sp

Председник Дејан Ковачевић присуствовао промоцији добровољног служења војног рока

Председник Дејан Ковачевић присуствовао промоцији добровољног служења војног рока

Промоција добровољног служења војног рока организована је данас у свечаној Сали Гимназије “Таковски устанак”. Заинтересованим ученицима трећег и четвртог разреда средњих школа са подручја општине обратили су се пуковник Зоран Смиљанић, начелник регионалног центра Министарства одбране Ваљево, затим поптуковник Јефтић, начелник другог одељења за војну, радну и материјалну обавезу, такође из регионалниг центра Ваљево и Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Основи услов за младиће и девојке, осим жеље да служе добровољни рок је старосна граница од 19 до 30 година. Добровољно служење релаизује се у четири месеца током године, од : 1. марта, 1. јуна, 1. септембра и 1. децембра. Постоји класично служење војног рока и посебно за резервне официре. По први пут ове године, у оквиру служења добровољног војног рока примају се и школују резервни официри рода авијације.

Веома је битно да што више младих људи прође кроз тај систем, да искусе професију и можда се пронађу у њој. Ђаци су данас имали прилику да чују о свим бенефитима и могућностима напредовања и оних који остану са средњошколским нивоом образовања. Кроз различита курсирања и усавршавања њима се пружа могућнсот да постану активни подофицири Војске Србије, са свим бенефитима које тај статус подразумева. Примања нису мала, а млади имају могућност да ако се одлуче за професионалну војску наставе да уче и стичу знање, па у неком тренутку и промене професију – каже пуковник Зоран Смиљанић, начелник регионалног центра Министарства одбране Ваљево.

Након селекције, обављају се лекарски прегледи, психолошка испитивања и друге релеванте провере и регрутовање у одређени род или службу. Основна обука траје месец и по дана и обавља се у Регионалним центру у Ваљеву, након чега се врши распоређивање у специјалистичке центре у завсиности од рода или службе. Они који буду распоређени у службу телекомуникације остали период ( до истека трајања обуке од 6 месеци) служиће у касарни Војвода Радомир Путник у Горњем Милановцу.
Част ми је што сам присуствовао једном оваквом догађају . Увек сам био заговорник да свако треба да се одужи својој држави на прави начин, а мислим да је служење војног рока један од дугова који сви ми имамо према Републици Србији и према нашој Војсци. Препуна сала Гимназије говори да су млади заинтересовани за служење војног рока, без обзира што је он данас на добровољној бази. Ако мене питате, ја бих вратио редовно служење војног рока за све наредне генерације, јер морамо имати јаку Војску Србије. Јачањем војске, јачаћемо државу, јачањем капацитета и кадрова у војци постаћемо не само одбрамбена већа сила, већ ћемо бити и доста модернија војска него што то данас јесмо – истакао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Током служења војног рока, следује и месечна плата у износу од 37.500 динара. Одмах по доласку у центар врши се анкетирање да ли постоји жеља код кандидата да наставе војну каријеру и буду професионални војници, односно заснују радни однос у Војсци Србије, уз одређену плату и бенефиције које не постоје у другим јавним секторима. Тренутне плате су од 50 до 55.000 динара, а после склопљених уговора за професионалне војнике у зависности од постигнутих резулатата постоји могућност основних и лидерских курсева и унапређење у чин подофицира Војске Србије, као и наставак каријере са другим бенефитима, међу којима је и одлазак у пензију са 55 година старости. Заинтересовани се могу пријавити у Општинској канцеларији, путем портала е- управе, као и у поштама.

Previous Додељени уговори о стручном оспособљавању и уговори о додели субвенција за самозапошљавање

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I