Predsednik opstine boravio u sluzbenoj poseti u Norveskoj, a u organizaciji SKGO

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković nedavno je službeno boravio u petodnevnoj poseti Oslu u Kraljevini Norveškoj, a u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština. Prilikom ove studijske posete predstavnici gradova i opština iz Srbije učestvovali su u razmeni znanja, iskustava i prakse između norveških i naših lokalnih samouprava u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite.
Pored predsednika gornjomilanovačke opštine delegaciju su činili i predstavnici Kragujevca, Aranđelovca, Vranja, Pirota, Babušnice, Bele Palanke, Čukarice, Knića, Rače, Trgovišta, Velike Plane i Vladičinog Hana, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.
Ova studijska poseta organizovana je u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti“ koji sprovodi SKGO u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti (KS) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS), a uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške. Cilj ovog projekta je da obezbedi podršku opštinama u sprovođenju nadležnosti u sektoru obrazovanja, kao i u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti na lokalnom nivou.
Tokom izlaganja nadležnih iz ovih institucija u Oslu, rečeno je da je reforma norveškog zdravstvenog sektora započeta 2012. i trajaće do 2016. godine, tako da u tom periodu fokus zdravstvenog sistema je javno zdravlje i prevencija bolesti i da je obaveza svake opštine da po izlasku iz bolnice pacijentu obezbedi svu potrebnu dodatnu terapiju, u suprotnom, opština će plaćati penale.
Delegacija iz Srbije je imala priliku da poseti i norveški zavod za statistiku, gde im je predstavljen rad KOSTRA sistema. Inače, KOSTRA je informacioni sistem koji je implementiran u sve opštine i putem koga se prikupljaju podaci koji su relevatni za sve oblasti koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, a koje se integrišu u zavodu za statistiku. Ovi podaci su javni, odnosno putem interneta dostupni su široj javnosti, a omogućavaju lokalnim samoupravama da se međusobno porede, kao i da svoj razvoj prate kroz vreme. Lokalne vlasti ove podatke koriste u planiranju budžeta, kao i u donošenju različitih političkih odluka.
Pored radne posete Oslu gde su se predstavnici naših gradova i opština upoznali sa načinom rada Norveške asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti i radom Odbora za lokalnu samoupravu i javnu administraciju norveškog parlamenta, delegacija je imala priliku da poseti i Opštinu Gran i upozna se sa njihovim sistemom zdravstvene i socijalne zaštite. Učesnici su posetili i Centar protiv demencije, u kojem su smeštene osobe obolele od navedene bolesti. Potom je cela delegacija položila cveće na spomenik koji je dignut u čast poginulim jugoslovenima u logorima u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata. Nakon polaganja cveća, delegacija iz Srbije je posetila i Srpsku ambasadu u Norveškoj gde su dočekani od strane prvog sekretara ambasade.

Previous Održana šesnaesta sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac