Eng

Es

It

Sp

Председник општине угостио ученике из Измира

Председник општине угостио ученике из Измира

Седам ученика приватне гимназије „Bilgince“ из турског града Измира и два њихова професора налазе се на седмодневној размени у Горњем Милановцу и тим поводом угостио их је председник општине Дејан Ковачевић. Поред њих, пријему су присуствовала и четири ученика, два Италијана, Туркиња и Рускиња, који ће текућу школску годину провести у Гимназији „Таковски устанак“. Група ученика из наше општине у мају месецу била је у Измиру, посредством пројекта Интеркултура, а њихови другари им сада узвраћају посету.

Председник општине Дејан Ковачевић овом приликом је рекао да му је веома драго што пројекат размене ученика који спроводи гимназија „Таковски устанак“ веома добро функционише и што је дошао на ниво да у Горњи Милановац долазе деца и на годишњи програм размене: „Мени је велико задовољство што општина Горњи Милановац може да подржи овакве пројекте. Посебно ми је задовољство што су ми наши драги гости из Турске пренели поздраве од њиховог градоначелника и изразили жељу да успоставимо сарадњу између две општине. Ја ћу у скорије време позвати градоначелника Измира да посети Горњи Милановац, јер првенствено мислим да наша општина на привредном плану може да понуди много тога нашим партнерима из Турске.“ Ковачевић је додао да ће све ово деци јако значити, јер пријатељство које се развија на овакав начин опстаће сигурно дуго са једне стране, а са друге вероватно ће и они у будућности, када заврше своје школовање моћи то пријатељство да прошире и на неке пословне аспекте. Такође, он је рекао да ће од наредне школске године један ученик из норвешког града Мушјена бити на размени у Горњем Милановцу.

Асуман Кесер, професорка енглеског језика која је дошла у Горњи Милановац заједно са ученицима рекла је да им је веома драго и да су јако срећни што су у посети Горњем Милановцу: „Јако сте срдачан и топао народ. Драго нам је што нас је угостио председник општине као представнике интеркултуралног сегмента и образовања наше школе.“ Кесер је рекла да су срећни што су окружени дивном природом и дивним људима: „Одушевљени смо тиме што је ово мала средина, али средина која се труди да сачува своју природу и све ове позитивне утиске ћемо се трудити да пренесемо у нашу земљу. Упознали смо доста људи који се баве културом и традицијом и који покушавају све то да сачувају од заборава.“ На крају је истакла да се нада доброј сарадњи између два града и две државе на овај начин. Према њеним речима, доста можемо да научимо једни од других.

Други професор из Турске који предаје физику у својој земљи, Даврим Темел рекао је да су у свету без граница све културе међусобно повезане и да тако удружени свет можемо да учинимо срећним местом: „Размена кроз пројекат „Интеркултура“ је веома значајна за глобални свет и веома сам срећан што сам данас овде.“

Према речима Марије Вељић, координатора локалног центра Интеркултуре, гимназија „Таковски устанак“ из нашег града већ осам година успешно учествује у овом пројекту: „Веома смо срећни што уз подршку општине Горњи Милановац и уз подршку читаве локалне заједнице већ дуги низ година активно спроводимо разне врсте ученичких размена. Ово је четврта размена одељења коју смо извели.“ Координатор локалног цента је рекла да су четири ученице из наше општине тренутно на годишњем програму размене и то, три у Италији и једна у Аргентини. На крају је закључила да пројекти интеркултуре у Горњем Милановцу расту и да су тренутно један од најбољих локалних центара у Србији.

Previous УЛАГАЊЕ У БОЉИ РАД ОПШТИНСКИХ УСТАНОВА, ПРЕДУЗЕЋА И ШКОЛА

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I