Eng

Es

It

Sp

Представљен пројекат приступне саобраћајнице ауто-путу „Милош Велики“

Представљен пројекат приступне саобраћајнице ауто-путу „Милош Велики“

У Великој сали општине презентован је План детаљне регулације за изградњу приступне саобраћајнице „Горњи Милановац – Петља Таково“. О карактеристикама трасе говорили су директор Саобраћајног института ЦИП господин Милутин Игњатовић и председник општине Дејан Ковачевић. Цела траса биће састављена од деонице од ,,Тенка“ до Клатичева, у дужини од 4,7 км и реконструисане трасе од Клатичева до Такова, дужине 5,3 км.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је да је траса урађена веома стручно, као и да привреда нема замерки, јер је ширина коловоза довољна за пролазак теретних возила.

„План је да након изградње приступнице укинемо теретни саобраћај кроз центар града и да га пребацимо на приступну саобраћајницу, на магистралу и ауто-пут, да наше фирме на адекватан начин могу да користе ауто-пут „Милош Велики“, како постојећу трасу, која је до сад завршена, тако и будућу која ће се урадити. Значајно је да је ЦИП урадио и више од онога што је уговорио и што ће завршити комплетну пројектну документацију приступне саобраћајнице, до пројекта за извођење“, истакао је председник Ковачевић. Он је такође нагласио да је нови закон много олакшао пут од експропријације до изградње, јер висину надокнаде за земљиште на траси саме саобраћајнице доноси Пореска управа.

„Оно што је омогућено грађанима који нису задовољни висином накнаде, је да у судском поступку траже већу цену, ако за то има оправданости. С обзиром на то да смо ми последњих година радили експропријацију земљишта на 30 километара ауто-пута који пролази кроз општину Горњи Милановац и тада имали врло мали број незадовољних грађана, верујем да ни за ових 4,7 километара нећемо имати никакав проблем. Верујем да ће грађани бити задовољни ценом откупа земљишта, с обзиром на то да Пореска управа има више цене него што оне реално и јесу“, рекао је председник Ковачевић и додао да комплетан новац за откуп земљишта општина добија од Републике, јер је реч о путу првог Б реда, као и да би максимални износ за радове на изградњи приступне саобраћајнице требало да буде испод 10 милиона евра.

Директор Саобраћајног института ЦИП господин Милутин Игњатовић истакао је да би радови требало да почну у априлу,тамо где је земљиште у власништву општине, као и да ће Милановац добити пут који ће трајати, не 5 него 500 година.

„Од укупно 10 километара, 5 километара је постојећи пут, који ћемо реконструисати, исправићемо кривине, проширити, направити банкине. Услов је да ниједној кући не ускратимо долазак на саобраћајницу. Остатак деонице биће нова саобраћајница која иде преко ливада, ту не рушимо ниједан објекат. Данас је било корисно чути и захтев привредника који траже да пут задовољава велику носивост због шлепера. Општини ћемо омогућити да има пут који ће бити валидан да може највећа оптерећења да трпи. После предаје овог идејног пројекта треба да урадимо пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођења радова. Тај део ми нећемо чекати, него ћемо на овом делу где може, почети“, рекао је Игњатовић.

Директор Металца и председник Привредног савета општине Горњи Милановац господин Драгољуб Вукадиновић истакао је да је веома задовољан презентацијом приступне саобраћајнице, која ће задовољити потребе привреде што се тиче носивости и броја возила.

„Нама ауто-пут не значи много док не добијемо приступну саобраћајницу, чак ни за мала возила, а да не говоримо о шлеперима, њима је немогуће и доћи. Јако је битно да та изградња почне у априлу или мају, како је данас и речено, јер оно што се почне мора се и завршити. Ја овај ауто-пут чекам 45 година, још тада су рекли биће за пар година, према томе ишчекаћемо и тих годину и по дана да завршимо саобраћајницу. Ми као Металац имамо разговоре са иностраним партнерима, али увек се спотакнемо око одговора где нам је ауто-пут и железница. Прикључак за железницу немамо, али би било добро да имамо ауто-пут и да можемо наставити заједничка улагања како бе се овај град ширио и даље и повећавао број становника, а не смањивао“, истакао је Вукадиновић.

Previous Председник Ковачевић угостио Мис Србије Андријану Савић

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I