Eng

Es

It

Sp

Predstavnici Ministarstva prosvete u radnoj poseti opštini Gornji Milanovac

Predstavnici Ministarstva prosvete u radnoj poseti opštini Gornji Milanovac

Predstavnici Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije posetili su danas opštinu Gornji Milanovac, a prijem za pomoćnika ministra prosvete magistra Ljubišu Antonijevića i Bogoljuba Lazarevića rukovodioca grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ovog Ministarstva, upriličio je predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković.
U razgovoru sa predsednikom opštine i predstavnicima Opštinske uprave, precizirane su dalje aktivnosti na izgradnji nove osnovne škole u selu Semedraž, s obzirom da je postojeća škola srušena iz razloga što se nalazila na trasi budućeg autoputa E763 Beograd-Južni Jadran. Sredstva za izgradnju nove škole obezbedilo je privredno društvo „Koridori Srbije“ u iznosu od 16.400.000 dinara, uz pribavljenu svu potrebnu saglasnost Ministarstva prosvete. Inače, sve stručno pravne poslove, a u postupku pribavljanja zemljišta površine 65 ari i vrednosti 1.320.000 dinara za novu školu, izvršila su odeljenja Opštinske uprave i to Imovinsko-pravno, Urbanizam i služba za javne nabavke.
S ozirom da su se stekli svi pravni uslovi za dalje radove na izgradnji škole, predstavnici Ministarstva prosvete su se izjasnili da novi školski objekat u Semedraži bude montažni objekat primerenog kapaciteta u skladu sa projekcijom sadašnjih i budućih đaka, a da jedna od školskih prostorija bude korišćena i za potrebe seoske mesne zajednice.
Prilikom sastanaka sa direktorima osnovnih, srednjih škola i predškolskih ustanova na području opštine Gornji Milanovac, predstavnici Minstarstva prosvete pokušali su u razgovoru sa direktorima gornjomilanovačkih osnovnih i srednjih škola da iznađu problem za nesklad između upisnih kvota u srednje škole i iz godine u godinu sve manjeg broja svršenih osmaka.
Naime, prema rečima pomoćnika ministra prosvete magistra Ljubiše Antonijevića i saradnika Bogoljuba Lazarevića, obrazovni profili na nivou države moraju da se menjaju. Problem je i postojeće obrazovne profile prilagoditi potrebama privrede sa jedne strane, odnosno željama dece i roditelja sa druge strane. Zapravo, ove godine se pokazalo i da je 8.000 učenika manje nego ranije, ali za sada nije bilo nikakvih odluka vezano za racionalizaciju radnih mesta u prosveti, kao i da analizom obuhvaćenoj u Nacionalnoj strategiji zapošljavanja, stoji da broj postojećih 540 srednjih škola, treba smanjiti na potrebnih 350.
Država plaća prekobrojan broj zaposlenih u odnosu na smanjenje potrebe, mada u ovom trenutku taj broj je samo upozoravajući, tako da za sada neće doći do racionalizaciji radnih mesta u Srbiji, a time ni u obrazovnim ustanovama u Gornjem Milanovcu, potvrdili su danas nadležni iz Ministarstva prosvete.

Previous Danas održano Opštinsko veće opštine Gornji Milanovac

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2023 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб одржава и ажурира: АVI SOLUTIONS