Eng

Es

It

Sp

Преко милион динара Фонду за заштиту животне средине. Цена вртића остаје непромењена

Преко милион динара Фонду за заштиту животне средине. Цена вртића остаје непромењена

73. седница Општинског већа општине Горњи Милановац завршена је усвајањем свих 14 тачака Дневног реда. Као једна од значајнијих, наметнула се тачка предлога Програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине општине Горњи Милановац у 2020. години. Везано за ту тачку, председник општине Дејан Ковачевић истакао је да је Фонд за заштиту животне средине увећан за 1.400.000 динара.

„ Милион динара биће опредељено за одвожење смећа са сеоског подручја, а у наредном периоду спремаћемо нову одлуку како ћемо односити смеће са сеоског подручја, превасходно наша замисао је да на сеоском подручју поделимо канте са 120 литара за свако домаћинство и да почнемо са селективним одлагањем отпада“, рекао је председник Ковачевић. Он се, такође, дотакао и теме загађености ваздуха у нашој општини и истакао да проблем загађености ваздуха није велики као у појединим градовима Србије, али да је због саме котлине и других фактора у зимском периоду ниво загађености повећан. Он је истакао и да је на Привредном савету оформљена радна група која ће дати конкретне предлоге за решење овог проблема:

„Већ смо предузели прве кораке да, где је загађивач сама општина Горњи Милановац, то спречимо, тако да ћемо до краја јануара имати расписану јавну набавку за изградњу нове котларнице на био-масу и на гас, па ћемо на тај начин успети да неколико загађивача ставимо ван функције, превасходно мислим на општинске котларнице у Железничкој и Ломиној улици, али ћемо прикључити и нашу касарну, која такође користи мазут као гориво. Радна група ће се бавити тиме колико индивидуална домаћинства учествују у самом загађењу, колико аутомобили и који су кораци за решавање проблема. Набавићемо мерне уређаје да у сваком тренутку знамо на ком је нивоу Горњи Милановац што се тиче загађења ваздуха.“

Већници су једногласно донели и Одлуку о начину одређивања цене остваривања делатности предшколског васпитања и образовања на територији општине Горњи Милановац. Оно што је најзначајније јесте да се цена вртића неће мењати у 2020. години.

„Општина Горњи Милановац, као оснивач ПУ „Сунце“, сваке године ради економску цену вртића, која је ове године увећана јер су значајно повећане зараде запослених и дошли смо до закључка да би родитељи од свог дела требали да увећају тај износ за 500 динара по детету на месечном нивоу. Међутим, донели смо решење којим ћемо променити одлуку да општина максимално може да плаћа 80% на 82%, тако да ћемо и тих 500 динара по детету преузети на буџет општине Горњи Милановац и родитељи чија деца иду у вртић неће имати повећање цене вртића за 2020. годину“, нагласио је Ковачевић.

Поред наведених тачака, већници су на 73. седници Општинског већа усвојили и предлог Закључка о расписивању јавног позива за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

„С обзиром на то да општина Горњи Милановац води рачуна о информисању својих грађана, ми смо буџетом за 2020. годину већ предвидели 15.000.000 динара, сада само спороводимо ту одлуку. Надам се да ће медији бити задовољни повећањем новца који се издваја за јавно информисање и очекујем да ће сви медији, како са територије општине Горњи Милановац, тако и са националних френквенција, учествовати у конкурсу и да ћемо на тај начин приближити грађанима све оно што ради општина Горњи Милановац, како би грађани били правовремено информисани“, истакао је председник Ковачевић.

Неке од усвојених тачака на данашњој седници биле су и разматрање предлога Правилника о додели подстицајних средстава за развој сеоског туризма, затим о распореду средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре, као и разматрање Решења о образовању Савета за запошљавање општине Горњи Милановац.

Previous Одржан први састанак Привредног савета општине Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I