Eng

Es

It

Sp

Превентивне мере заштите од пожара

Превентивне мере заштите од пожара

Председник општине Горњи Милановац и командант Општинског штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац Милисав Мирковић, упутио је свим повереницима штаба са територије наше општине допис ради предузимања превентивних мера заштите од пожара и рационалне потрошње воде.

Услед високих температура у време интензивног обављања сезонских пољопривредних радова неопходно је доследно примењивати превентивне мере заштите од пожара на отвореном простору, спречавања појава шумских пожара и рационалне потрошње воде.

Чланови Савета меснe заједницe, повереници и заменици повереника цивилне заштите на територији своје надлежности, обавезни су да спроводe превентивне мере заштите од свих врста пожара док власници и корисници пољопривредног земљишта обавезни су да спроводе мере заштите, које се односе на забрану спаљивања остатака после жетве и употребу отвореног пламена, ватре и жара у близини засејаних парцела у времену сазревања усева до завршетка жетве.

При обављању радова у пољу забрањена је употреба цигарета, осим на дозвољеним местима, удаљеним најмање 30 метара од места рада, које је снабдевено посудом са водом за гашење опушака и палидрваца.

Такође, све пољопривредне машине које учествују у жетви и транспорту стрних усева и сламе, морају бити технички исправне и обезбеђене одговарајућим средствима за гашење пожара.

Забрањено је ложење отворене ватре у шуми и на удаљености до 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. Запаљиви материјал не сме се складиштити на простору који је удаљен мање од 6 метара од објеката а корисници пољопривредних машина које учествују у жетви морају бити технички исправне и обезбеђене одговарајућим средствима за гашење пожара.

Противпожарну стражу дужно је да организује: лице које претаче запаљиве течности или запаљиве гасове у количини изнад 5 м³; лице које изводи радове заваривања, резања и лемљења, користи отворени пламен или алат који приликом коришћења варничи у просторији која није посебно прилагођена за обављање тог посла; организатор јавног скупа или приредбе на којој постоји опасност од избијања пожара.

У сушном периоду, услед смањеног изворишног капацитета водоснабдевања становништва, обавезна је рационална потрошња воде а у условима несташице воде, алтернативно водоснабдевање расположивим потенцијалима месне заједнице.

Законом о заштити од пожара прописане су строге забране и новчане казне за њихово непоштовање.

Previous Отворен мини-пич терен

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I