Eng

Es

It

Sp

U Gornjem Milanovcu svečano i dostojanstveno obeležen veliki slobodarski dan – 9.maj Dan pobede nad fašizmom

U Gornjem Milanovcu svečano i dostojanstveno obeležen veliki slobodarski dan – 9.maj Dan pobede nad fašizmom

Povodom obeležavanja 9.maja – 69. godišnjice pobede nad fašizmom i 70 godina od oslobođenja Rudničko-takovskog kraja od fašizma danas su u Gornjem Milanovcu,u spomen komplesu “Brdo mira”, vence nastradalim borcima sunarodnicima, crvenoarmejcima i mnogim stradalnicima u nemačkim logorima položili predstavnici Ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, Saveza boraca NOR-a, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.godine i Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Takovo” iz Gornjeg Milanovca.
Prisutnima se u čast ovog velikog praznika i slavu palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata, obratili predstavnik Ruske Ambasade gospodin Valentin Koljasev i predsednik opštine Milisav Mirković, podsetivši prisutne pripadnike Vojske Srbije, crkvene starešine, učenike obrazovnih ustanovana, rođake i prijatelje palih boraca o značaju današnjeg praznika kada je 9.maja 1945. godine nacistička Nemačka potpisla kapitualiciju i time okončala petogodišnju agresivnu fašističku okupaciju u kojoj je živote izgubilo oko 50 miliona ljudi.
Tokom svečanosti danas je u spomen parku Brdo Mira cveće položeno i na spomenike braniocime slobode od 1990-1999. godine, žrtvama logora Mauthauzen, Norveškom internircima i na biste narodnih heroja.
U kratkom prigodnom kulturno-umetničkom programu učestvovali su pevačka grupa “Lucezarnije” iz Rusije i pesnikinja Milena Marković koja je izrecitovala svoju pesmu “Simfonija bola”. U večernjim satima u velikoj sali opštine Gornji Milanovac od 17 sati, u znak velikog slobodarskog dana 9.maja, biće održana promocija publikacije “Milanovački Rusi” i nastup pevačke grupe “Lucezarnije”.
Organizatori današnje svečanosti bili su opština Gornji Milanovac, opštinska organizacija Saveza boraca NOR-a, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Takovo” i Kulturni centar.

Previous Muzej rudničko-takovskog kraja dobio prestižno priznanje

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I