Eng

Es

It

Sp

Програмско буџетирање по програму Европске уније

Програмско буџетирање по програму Европске уније

У Горњем Милановцу одржана прва радионица Програмског буџетирања по програму Европске уније у реализацији финансијских експерата испред СКГО.

Горњомилановачка општина је ушла у групу од десет општина које ће прве у Србији имати у пуној мери подршку за припрему буџета на програмској основи. Радионице по овом пројекту, односно припреме за програмско буџетирање за 2015.годину, данас су у великој сали реализовали финансијски експерти испред Сталне конференције градова и општина Марко Ћулић и Иван Ђорђевић. У радионици су учествовали запослени у финансијама у Општинској управи, јавним предузећима и установама и други индиректни буџетски корисници.

У циљу што једноставнијег преласка са постојећег линијског на програмски буџет, било би добро да локалне самоуправе имају јединствен приступ у изради одлуке о буџету како би лакше могле да помире захтеве система јединствене буџетске класификације, препорука је финансијског експерта Марка Ћулића. Према његовим упуствима, наједноставнији начин преласка са линијског на програмски буџет, бар у првим годинама имплементације програмског буџета, могуће је урадити задржавањем постојеће организационе структуре која ће бити допуњена програмима и програмским активностима. Дакле, организациона класификација би имала доминантну улогу приликом израде одлуке о буџету. Овакав принцип представља најједноставније решење како би помирили постојећи начин рада са законском обавезом. То можда није најбоље решење и оно ће се временом свакако мењати и унапређивати. Једноставно речено, локалне самоуправе ће задржати одлуке какве су имале али ће морати да у оквиру постојеће структуре убацују програме и програмске активности.

Опширније у прилогу са фотографијама.

Previous Од децембра оцењивање запослених у локалним самоуправама

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I