Пројекат “Give me SoMe dialog” спаја младе из три земље

Протеклог викенда у Горњем Милановцу у просторијама регионалног иновационог стартап центар Импулс одржан је четврти по реду састанак у оквиру међународног пројекта „Give me SoMe dialog“ који је окупио представнике Норвешке, Шведске и Србије. Пројектни тим је разматрао стање пројекта, идентификовани су изазови и потребе младих али и планирано тестирање апликација и сајтова које су осмислили млади из све три поменуте земље.

Окупили смо се са циљем да се младима у својим заједницама побољша дигитална комуникација. У Импулс центру смо веома љубазно дочекани  изашли су нам  у сусрет по питању потреба везаних за овај иновативни пројекат. Овде смо да тестирамо веб сајт и апликацију на којој смо радили и да уживамо у лепом времену, јер у Норвешкој пада снег – рекао је Харалд Факвам, координатор пројекта, представник из Норвешке

Састанку у Импулс центру, присуствовао је и представник  Омладинског савета комуне Вефсн у Норвешкој

– Овде сам да презентујем пројекат “Give me SoMe dialog”. Овај пројекат се фокусира на стварање боље комуникације код младих кроз администарцију, политику, као и на ментално здравље омладине. У овом случају правимо апликације у Норвешкој, у Горњем Милановцу веб сајт, али то у ствари може бити свака идеја која за циљ има побољшање комуникације код младих. Мој утисак о Горњем Милановцу је да је то један град са богатом културом, а имао сам прилику и да упознам много сјајних људи.- изјавио је Јакоб, представник Омладинског савета комуне Вафсен у Норвешкој.

Пројекат креирају млади и упоредо се упознају и уче о сличности и разликама у свакодневном животу у поменуте три државе. Представници општине Горњи Милановац која учествује у пројекту су Ђурђа Вучићевић из Гимназије “Таковски устанак”, Вукашин Недељковић из ТШ “Јован Жујовић”,  Тамара Пантелић из ЕТШ “Књаз Милош” и Андреа Нишавић која је на почетку пројекта бића ученик Гимназије “Таковски устанак”, а сада је студент прве године Факултета ветеринарске медицине.

Пројекат је везан за проблеме и дилеме са којима се суочавају млади, односно прављење платформе у вези са тим. Помоћу овог пројекта биће олакшан начин да млади искористе могућности које општина пружа адолесцентима у циљу напредовања. На платформи пројекта налазиће се блог на коме ће млади моћи да пишу своје проблеме са којима се суочавају, а на која ће им одговарати стручна лица. У вези са овим пројектом ми смо већ били у Норвешкој и у Шведској и поново ћемо ићи у новембру, а највероватније и у јулу- рекла је Тамара Пантелић из ЕТШ “Књаз Милош”

Пројекат је финансирала Европска унија кроз Ерасмус+ програм размене младих, а делом је подржан из фондова Краљевине Норвешке.

Previous Одржана 53. седница Општинског већа општине Горњи Милановац