Projekat „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou DILS“ privodi se kraju

Stomatološka služba Doma zdravlja Gornji Milanovac uspešno privodi kraju projekat Ministarstva zdravlja kojim se povećava dostupnost stomatoloških usluga osetljivim populacionim grupama.

Ugovor sa uslovima realizacije projekta potpisali su u junu mesecu ministarka zdravlja prof.dr Slavica Đukić Dejanović, predsednik opštine Milisav Mirković i nosioci projekta predstavnici Doma zdravlja i OO Crvenog krtsa.

Korisnici projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou DILS“ su radnici kombinata „Swisslion-Takovo“ Gornji Milanovac. Ova populaciona kategorija je izabrana da učestvuje u projektu jer radi u uslovima i socijalnom stanju koji su osnovni faktori nastanaka oboljenja zuba i usta. Reč je o radnicima konditorske fabrike, koji rade okruženi šećernom parom i prahom, konzumiraju konditorske proizvode, a uz to postoji i nizak nivo zdravstvene prosvećenosti. Zahvaljujući ovom projektu njima je povećana dostupnost usluga stomatološke službe. Takođe, reč je o radnicima sa niskim primanjima, kojima stomatološke usluge nisu bile adekvatno dostupne.
– Suština ovog projekta jeste da se odrade stomatološke intervencije onoj kategoriji pacijenata, koji bi u svakoj drugoj prilici morali da plate stomatološki tretman. Odziv radnika je izuzetan, a sjajnu dinamiku projekta omogućavaju i zaposleni u stomatološkoj službi Doma zdravlja, na čelu sa direktorkom i koordinatorom projekta – rekao je dr Radovan Jakovljević, načelnik stomatološke službe Doma zdravlja.

Ukupan budžet projekta, koji finansira Svetska banka, iznosi 1,2 miliona dinara, s tim što se od projekta DILS dobilo 1,1 milion, a od opštine Gornji Milanovac 110 hiljada dinara.

Prema rečima dr Radovana Jakovljevića, zahvaljujući uštedama na telefonskim računima i putnim troškovima, broj planiranih pacijenata i stomatoloških intervencija je premašen.
– U okviru projekta planirano je da se uradi 80 proteza, a do sada smo uradili 120. Takođe, planirali smo 300 ekstrakcija zuba, a do sada je urađeno 500. Predvideli smo 1000 plombi, koje ćemo do kraja projekta i realizovati. Nismo trošili sredstva na bespotrebna putovanja i nismo pravili visoke telefonske račune, tako da smo uštedeli novac i usmerili ga na pružanje većeg broja stomatoloških usluga.
Prema rečima dr Dragice Topalović, direktorke Doma zdravlja Gornji Milanovac, zahvaljujući sredstvima dobijenim u projektu, stomatološka služba je obnovila jedan deo opreme.
– U okviru projekta dobili smo 330 hiljada dinara, koje smo utrošili na osnovna sredstva za rad. Možda ova suma nije velika, ali za nas je izuzetno značajna. Kompletirali smo jedan deo opreme koji je izuzetno dragocen u našem svakodnevnom radu, i tako se svrstali među dobro opremljene stomatološke službe u Srbiji. Ne treba ni napominjati da bi opremanje stomatološke službe, bez ovog projekta, bilo teško, gotovo nemoguće – rekla je dr Dragica Topalović i dodala da je za Dom zdravlja projekat značajan i zbog vraćanja poverenja pacijenata u ovu zdravstvenu ustanovu.
Projekat je započet u junu mesecu, a trajaće do 31. decembra a, prema očekivanjima, broj pacijenata i odrađenih stomatoloških intervencija biće još veći. Koordinarot DILS-ovog projekta za našu opštinu, dr Vesna Borovnjak, naglasila je da, naspram drugih gradova u kojima se sprovodi projekat, stomatološka služba Doma zdravlja Gornji Milanovac zauzima vodeće pozicije.
– Nije novac uvek problem, niti rešenje problema. Učinak, posebno u ovakvim projektima, direktno zavisi od zaposlenih. Pacijenti su mogli da biraju stomatologa, a izbor je uključivao i zaposlene koji nisu bili deo projekta. Međutim, naše kolege su prihvatili svakog pacijenta, tako da su pokazali visok stepen odgovornosti i radne etike. Početkom 2014. godine očekujemo rezultate projekta i ako budemo pozitivno ocenjeni, postoji mogućnost da se produži.
Prema rečima dr Radovana Jakovljevića, realizaciju projekta prate brojne poteškoće i sigurno postoje pacijenti koji nisu sasvim zadovoljni stomatološkim uslugama, međutim, utrošeno je 1,2 miliona dinara na intervencije i osnovna sredstva, koje bi pacijenti morali da plate, a za koje, verovatno, ne bi imali novca. To je osnovni efekat projekta.

Previous Dani Izraela u Gornjem Milanovcu