Eng

Es

It

Sp

Прва фаза радова у току, осликавање од октобра

Прва фаза радова у току, осликавање од октобра

Пре два дана започети су радови који предходе осликавању цркве Свете Тројице у Горњем Милановцу. Како до сада овај Храм никада није осликаван, читав подухват је од великог значаја, како за свештенство тако и за све грађане Горњег Милановца. Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, посетио је данас милановачку цркву и разговарао са протонамесником Драганом Ђоремом и протојерејем Миодрагом Анђелићем.

– Иако је Милош Обреновић 1862. године завршио изградњу цркве Свете Тројице, унутрашњост до сада никада није осликавана – рекао је овом приликом Ковачевић и нагласио – на нама, на данашњој генерацији је да урадимо комплетно осликавање цркве и да променимо комплетну столарију, како би ово културно дело сачували за будуће генерације. Сведоци смо да ове године, због ограниченог путовања ван граница, имамо много већи број туриста који посећују бројна места у Србији и сматрамо да, осим културно – историјског и верског значаја који наш Храм има, постоји и огроман туристички потенцијал и да је сада прави тренутак да се овај посао заврши. У најскорије време сазваћу Привредни савет и замолити Клуб привредника да се састанемо и заједнички изнађемо најбоље решење како би у наредних 6 месеци успели да завршимо овај велики пројекат – нагласио је Ковачевић.

Протонамесник Драган Ђорем каже да се осликавање цркве Свете Тројице ради уз благослов епископа Жичког Јустина и да су данашње генерације почаствоване јер имају Божији благослов да заврше оно што су Милош Обреновић и наши преци из овог краја започели.

У току су велики припремни радови, који подразумевају припрему зидова и наношење одговарајуће подлоге како би уметници могли већ крајем октробра да започну осликавање као и замену столарије. Укупна вредност радова је 2.169.352,00 динара.

-Молимо све вернике, благочестиви народ Горњег Милановца и околине, да узму учешће у овоме будући да сваки прилог који принесемо и дајемо нашој цркви, јесте дар Богу Господу, коме се молимо да свима вишеструко врати у духовним даровима. Осликавања фресака по квадратном метру кошта 140 евра. Осим верника, позивамо и привреду да помогне, а захваљујемо се председнику општине који је обећао да ће локална самоуправа у значајној мери помоћи реализацију овог пројекта – истакао је протонамесник Драган Ђорем.

Површина која ће бити обухваћена осликавањем је око 500 метара квадратних, па за ову намену је неопходно обезбедити 70.000 евра.

Previous Обележен дан ослобођења Горњег Милановца

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I