Eng

Es

It

Sp

Први пут пред одборницима Извештај о раду председника и Општинског већа

Први пут пред одборницима Извештај о раду председника и Општинског већа

На данашњој, 29. редовној седници Скупштине општине, одборници су донели одлуку о завршном рачуну општине Горњи Милановац за 2018. годину, као и одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Горњи Милановац за 2019. годину-први ребаланс. Председник општине Дејан Ковачевић истакао је велико задовољство ребалансом буџета, с обзиром на преко 77 милиона динара вишка из претходне године, који је распоређен на капиталне инвестиције и све буџетске кориснике. Ковачевић је посебно апострофирао издвајање средстава у износу од 4 милиона динара за превоз средњошколаца, који до сада нису имали бесплатан превоз.

„Бесплатним превозом покушаћемо да повећамо број ученика у нашим средњим школама, како нам се не би одливали у суседне градове, али и да помогнемо породицама како не би имали додатне издатке. Такође, имаћемо и ове године нове профиле у Техничкој и Економској школи, тако да се надам да ће атрактивни профили и сви бенефити које општина даје ученицима, определити ђаке да своје школовање наставе у нашој општини“, рекао је Ковачевић и додао да се наставља и пројекат започет пре три године, а то је замена старих светиљки лед сијалицама, чиме се 2017. уштедело 4 милиона динара, 2018. уштедело се 6 милиона динара, а и ове године ће се наставити, док се не замени свака сијалица у граду, чиме ће се постићи још већа уштеда. Осим у граду, квалитет расвете се побољшава и у сеоском подручју, мењањем живиних натријумским сијалицама.

Испред одборника се, по први пут, као тачка Дневног реда нашао и исцрпан Извештај о раду председника општине Горњи Милановац и Општинског већа за 2018. годину, који су они једногласно усвојили.

„Ово је први пут да се на овакав начин одборници Скупштине општине упознају са радом и председника и Општинског већа, а мимо одлука и закључака које су одборници обавезни да донесу, данас су имали један свеобухватан извештај за 2018. годину о свим активностима председника општине, о свим инфраструктурним пројектима који се финансирају из буџета Републике Србије, о свим важним састанцима, о потписивању Меморандума са различитим министарствима, па све до споразума са братимском нам општином Стародуб и успостављањем сарадње са њима“, рекао је Ковачевић.

Председник Скупштине општине Лазар Николић оценио је данашњу седницу као веома ефикасну и транспарентну: „Данас смо имали прилику да чујемо исцрпне извештаје по питању завршног рачуна, ребаланса буџета и свих важних питања. Овим темпом ћемо наставити и у будућем периоду, како бисмо успешно доносили битне одлуке за грађане Горњег Милановца“.

На данашњој седници, Скупштина општине је донела и Решење о давању сагласности Извештаја о пословању Јавног предузећа за водоснабдевање „Рзав“ Ариље са финансијским извештајем и извештајем овлашћеног ревизора за 2018. годину и одлуци одбора о расподели добити по редовним финансијским извештајима за 2018. Директор ЈП „Рзав“ Зоран Бараћ рекао је да је ЈП „Рзав“ на крају године остварило позитиван финансијски резултат, произведено је и дистрибуирано преко 16 милиона метара кубних воде за пиће, што представља повећање од 5,8 посто у односу на планирано. Тим поводом, председник Ковачевић је истакао да општина Горњи Милановац, са својим представницима, управним одбором и надзорним, који ће имати у наредном периоду, али пре свега, координационо тело, заједно са градоначелником града Чачка и председницима општина оснивача, ради озбиљно на санирању последица отписа дуговања из претходних година.

„Координационо тело је заузело став да више неће бити отписа дуговања, као што је било 2013. године. Свако јавно комунално предузеће, сваки град и општина који су оснивачи и користе услуге са система „Рзав“ Ариље морају измиривати рачуне, као што то ради општина Горњи Милановац. Такође, координационо тело је одбило захтев ЈП-а „Рзав“ за повећањем цене воде, с обзиром на позитивно пословање предузећа. Од оснивања, први пут предузеће може да се региструје у складу са законом, ми смо дошли до компромисног решења да се на један мандатни период тај један ротирајући члан ротира између локалних самоуправа које су оснивачи и тако превазишли проблеме који су били у претходном периоду“, рекао је Ковачевић и додао да тренутно раде на томе да се у наредном периоду заврши комплетна акумулација, и да ће се средства која су опредељена од Републике, а то је преко 400 милиона динара , утрошити у изградњу акумулације, како бисмо имали адекватну брану и акумулацију за наставак водоснабдевања, можда једног дана Краљева, Аранђеловца, Тополе.

На данашњој седници одборници су усвојили и Одлуку о комуналним делатностима на територији општине Горњи Милановац, Одлуку о погребној делатности, о управљању гробљима и сахрањивању на територији општине Горњи Милановац, као и димничарским услугама.

Previous Отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I