Eng

Es

It

Sp

Расписивање конкурса за суфинансирање мера енергетске санације следеће недеље

Расписивање конкурса за суфинансирање мера енергетске санације следеће недеље

Најзначајнија усвојена тачка на данас одржаној седници Општинског већа је предлог Правилника о суфинансирању мера енерегетске санације стамбених зграда на територији општине Горњи Милановац.

Правилник се односи на субвенције од 25 посто од стране Министартсва, исто толико од стране локалне самоуправе а везани су за енергетску санацију како зграда за колективно становање тако и појединачних објеката.

Према речима Дејана Ковачевића, председника општине Горњи Милановац, усаглашени су правилници локалне самоуправе и Министарства и добијене су све потребне дозволе за расписивање конкурса.

– Следедеће седмице биће расписан конкурс за привредна друштва која ће изводити радове на санацији, након чега ће бити расписан други конкурс за пријаву грађана који желе да изврше замену столарије, кровова, енергената, постављање фасада. Потрудићемо се да у најкраћем , законском року, спроведемо све што је неопходно. У укупном буџету имамо дванаест милиона за ову намену- рекао је Ковачевић.

Он очекује да ће се све планирано за ову годину бити реализовано и каже да ће локална самоуправа конкурисати и за нове подстицаје најављене из Министартсва, а који се односе на постављање соларних панела.

– Изнео сам министарки Михаиловић нека своја запажања и предлоге како би могли да унапредимо закон и надам се да ће уважити предлоге малих локалних самоуправа које немају довољно новца. Морам да напоменем да на подручју општине има око 17.000 објеката. Ако би већина грађана хтела да изврши санацију објеката, у питању би била велика средства за општину Горњи Милановац. Надам се да ће Министарство изаћи са изменом правилника за следећу годину и помоћи локалним самоуправама да успешно реализују овај пројекат –каже председник Општине.

Формиране су две стручне комисије, једна за реализацију програма Владе, а друга за финансирање из локалног буџета. Правилници су потпуно идентични, управо због тог усагалашавања обустављен је конкурс започет пре пар месеци.

– Надам се да ћемо до краја године утрошити средства и видети какви су захтеви грађана, како би могли на време да планирамо буџетска средства која падају на терет општине Горњи Милановац у наредној години.-

Ковачевић каже да је, како на нивоу Републике тако и у самој Општини неопходно извршити енергетску санацију, јер се на нивоу државе троши 4 пута више електричне енергије у односу на грађане Европске уније. Наглашава да је општина Горњи Милановац препознала овај проблем и пре три године самостално увела субвенције за зграде за колективно становање , а сада се само проширује обухват и на појединачне објекте.

Иначе, данас је усвојено свих тринаест тачака Дневног реда које ће се пред одборницима Скупштине општине наћи на следећем заседању. Између осталих усвојен је Извештај о пословању ЈКП Горњи Милановац за 2021. годину као и предлози решења за отварање апропријације.

Previous Уз поштовање епидемиолошких мера градски базен ради пуним капацитетом

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I