Eng

Es

It

Sp

Руски Стародуб нови побратим Горњег Милановца

Руски Стародуб нови побратим Горњег Милановца

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и градоначелник руског града Стародуб Димитри Винокуров потписали су данас Споразум о успостављању сарадње између ове две заједнице. Основни циљ потписивања овог споразума јесте развијање сарадње две земље у области привреде, културе, образовања, науке, технологије, спорта и омладине, а у жељи да се ојачају пријатељски односи између два народа.

Председник Ковачевић је изјавио да је радостан што општина Горњи Милановац има још једног више пријатеља у свету: „Данас је прво за мене лично али и за општину Горњи Милановац велика част што је господин Димити одвојио време да посети Србију и нашу општину. Када смо кренули са том темом братимљења наша два града, није нам било потребно пуно времена да се разумемо. Јако смо блиски по више тема.“

Ковачевић је рекао да је да је величина наше општине и руског града веома слична. Председника наше општине је посебно нагласио да га је фасцинирала пољопривредна производња, овог сада већ побратимљеног града: „Они се налазе у делу Руске Федерације који се граничи са Белорусијом. Производња пшенице њиховог града је већа него производња пшенице у целој Белорусији. Такође, имају значајне фабрике за прераду пољопривредних производа и мислим да поред културе, спорта и образовања да ћемо сигурно наћи заједничке теме и у економији. Покушаћемо да заједно са њима нашу пољопривредну производњу учинимо много бољом.“

Он је додао да је посебно срећан што је у прилици, да као председник општине Горњи Милановац потпише један овакав споразум са неким градом из Русије по први пут у историји, имајући у виду да се вековима сматра да су српски и руски народ братски народи.

Димитри Ванокуров, градоначелник Стародуба изјавио је да је веома почаствован што је у посети Горњем Милановцу у што ће у име грађана града Стародуба потписати Споразум о братимљењу: „Потписивање овог споразума није само историја ова два града, то је зближавање два народа.“ Ванакуров је додао да су Србија и Русија две велике земље јер у њима живе велики људи који памте своју историју:

„Стародуб је један од древних градова на територији данашње Русије, али је и са друге стране доста млад. Ми се веома брзо развијамо и данас на територији града Стародуб постоји индустрија која се бави прерадом хране. Мислим да ћемо захваљујући овој сарадњи наћи више заједничких тачака како у култури, тако и у спорту, али оно што је најважније је у економији. Мислим да ће овај договор о братимљењу бити само на добробит граду и да нећете зажалити, јер сте добили брата у Русији.“ На крају обраћања он је пожелео здравље од Бога свим становницима Горњег Милановца.

Сарадња ће се одвијати кроз посету спортских клубова, културно – уметничких друштва, али пре свега економска сарадња где ће се заједничким напорима наћи најбољи начин за увезивање две економије.

Након церемоније потписивања Споразума о братимљењу две делегације су посетиле спомен комплекс Брдо мира где су на споменик Црвеноармејцима положили венце.

Previous Улица Милоша Великог добила нов асфалт

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I