Eng

Es

It

Sp

Саопштење штаба за ванредне ситуације

Саопштење штаба за ванредне ситуације

Рано јутрос одржан је ванредни састанак Општинског штаба за ванредне ситуације, због обилне кише која је у претходна 24 сата пала и до 75 литара по квадратном метру и проузроковала доста проблема на територији општине Горњи Милановац. Председник општине и командант штаба, Милисав Мирковић ангажовао је све субјекте заштите и спасавања, а ситуација на терену даноноћно се прати.

Дошло је до пораста нивоа свих река, посебно Дичине и Озремице, а у градском подручју систем канализације у једном тренутку није могао да прими енормну количину кише, па је у току ноћи, на пар локација у нижим деловима града дошло до изливања.

Због алармантно високог протока воде на брани „Рзав“ у Ариљу, ово јавно предузеће обуставило је дистрибуцију воде потрошачима, али ЈКП Горњи Милановац за сада успева да обезбеди воду свим потрошачима, преко Брезанског водовода и алтернативних извора, док је на Руднику тренутно задовољавајућа ситуација са снабдевањем водом.

Електодистрибуција је потврдила да на територији општине није било хаваријских искључења, али је превентивно искључено напајање са кога се снабдевају потрошачи од Нешковића Брда ка Такову док се не изврши преспајање напона система за пречишћавање, који је морао бити искључен због енормно великог протока воде који је претио да угрози пумпе.

Ниво Деспотовице, иако висок, тренутно је у стагнацији и под контролом, а иста ситуација је и са потоцима Бацковац, Ивице и Јакљево. Изливања је било само у мањој мери око пумпе „Лика“ и фабрике „Фока“. На местима где је било изливања површинских вода у домаћинствима, зграде код старе управе Градитеља и око Брусничке школе, ангажоване су пумпе, а грађани се моле за стрпљење јер у овом тренутку све надлежне службе улажу максималан напор да се вода исцрпи.

На ширем подручју општине, до изливања воде је дошло у неколико домаћинстава у Брђанима, Млаковцу, Такову и Бершићима, односно на Дичини и Озремици, а угрожени су евакуисани уз помоћ ватрогасне службе и смештени углавном код родбине.

Магистрални пут ка Чачку је тренутно непроходан, а као алтернативни се користи пут преко Горње Трепче. Град Чачак је, иначе, због великих изливања водотока на својој територији прогласио ванредну ситуацију.

У сливу Дичине и Озремице оштећено је неколико локалних путних праваца, а због мањег изливања Груже вода се делом налази на регионалном путу Горњи Милановац – Крагујевац, између Доње Врбаве и Враћевшнице, који је у овом тренутку теже проходан.

У овом тренутку, процењује се да су штете, посебно на пољопривредном земљишту и путној мрежи, значајне али ће прецизне информације бити расположиве тек након што Комисије за процену штета, које је председник општине формирао, прикупе на терену прецизне податке о обиму штета.

Тренутно стање на бранама на Руднику и у Бањанима је стабилно, уз непрестано праћење од стране повереника Штаба, а о количини падавина говори и рекордан проток од преко 1000 литара воде у секунди на Бањанској брани.

Председник општине и општинског штаба за ванредне ситуације, Милисав Мирковић истакао је да нема места паници, али да су сви субјекти заштите и спасавања активни, јавна предузећа имају даноноћна дежурства и у овом тренутку нема места проглашењу ванредне ситуације.

 

Преузмите закључке са Седнице штаба у пдф формату

 

Previous Магистрални пут ка Чачку проходан

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I