Eng

Es

It

Sp

Саопштење Штаба за ванредне ситуације

Саопштење Штаба за ванредне ситуације

Касно синоћ и јутрос, одржане су ванредне седнице Општинског штаба за ванредне ситуације, будући да је Влада Републике Србије синоћ прогласила ванредну ситуацију на територији читаве земље.

Председник општине и командант штаба, Милисав Мирковић упознао је присутне са Одлуком Владе и закључцима који у време ванредне ситуације налажу сталну агилност свих субјеката заштите и спасавања, како на терену, тако и у дежурним службама задуженим за прикупљање свих информација са терена и позива грађана. Иако ситуација у Србији јесте врло озбиљна, на територији Општине Горњи Милановац је за сада стабилна. На местима на којима је претходног викенда дошло до изливања, вода се углавном повукла а водостаји су након стагнације претходних дана у благом порасту.

Све школе и Предшколска установа на територији општине нормално раде. Стање у водоснабдевању, електроснабдевању, телекомуникацијама и грејању је редовно. Шибанско извориште је затворено из приправности, а довољне резерве воде обезбеђене у систему и за случај несташице. Даноноћно се прати водостај на бранама Брезна и Рудник и ситуација је стабилна, шта више нивои воде су у благом опадању. Путеви су углавном проходни, уз местимично задржавање мањих количина воде.

Комунално предузеће је интервенисало на више места због изливања канализације, а након престанка ванредне ситуације, на основу детаљне анализе размотриће се неопходна улагања у реконструкцију мреже на тачкама које су посебно погођене.

Ватрогасна служба није имала интервенција, осим једног пожара, невезаног за саму ситуацију, узрокованог непажњој оштећеног.

   

Три комисије за процену штете налазе се даноноћно на терену, једна за процену штете на пољопривреди, друга за оштећене и угрожене објекте и трећа за анализу штете на путној мрежи и другој јавној инфраструктури. Сви захтеви за пријаву штете,поднети усмено, на писарници Општине или у месним канцеларијама, прикупљају се у Одељењу за месне заједнице и дистрибуирају овим комисијама.

На најкритичнијим местима уз помоћ тешке механизације интервенисало је ЈП за путеве и АЗ-Вирт, па је тако у Такову код Вотке изграђен привремени бедем уз сагласност мештана, за заштиту кућа које су у првом поплавном таласу биле угрожене. Аз-Вирт је по налогу уклонио и све цеви и пропусте у реци које су у првом таласу узроковале изливање или подлокале обалу, па се не очекује да ће бити озбиљнијих проблема иако дође до пораста водостаја. Ради приправности, 17 тешких машина Аз Вирта дежура на критичним пунктовима од Брђана до Бољковаца.

И у Брђанима су изливања била повезана углавном са препрекама у Дичини или због сужења тока у деловима где су извођачи ауто-пута пре свега Планум проширивали транспортне путеве на рачун речног корита. Извођач радова на новом мосту у Брђанима уклонио је греду која се попречила у речном користу, а Планум привремени мост уз проширење багером тока на критичним тачкама.

Црвени крст је у Брђанима организовао чишћење и асанацију поплављених домаћинстава, уз асистенцију комуналног предузећа, а ова домаћинства добиће данас помоћ у сточној храни, за шта је задужен заменик председника општине Мирослав Миловановић.

Ниво Деспотовице, тренутно је у благом порасту, али је ситуација под контролом, уз превентивно организовање одбране џаковима у Млаковцу и на уливу Бацковца и Јакљева од стране мештана којима је обезбеђен песак и џакови, а уколико се покаже потреба и дуж Немањине уз асистенцију Војске. Највеће изливање у граду претрпели су предузеће Фока и пумпа Лика, а Штаб је наложио ЈП за изградњу да хитно прочисти пропуст код Сигме – Металац бојлера, да би се избегла могућа штета.

Председник општине и општинског штаба за ванредне ситуације, Милисав Мирковић истакао је да су сви расположиви ресурси стављени на располагање за заштиту од могуће штете и санацију до сад изазване, а да на терену делују повереници и заменици повереника цивилне заштите.

Previous Инвеститори заинтересовани за нову индустријску зону

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I