Sastanak sa predstavnicima FAD-a

Zamenik Predsednika opštine Gornji Milanovac Miroslav Milovanović, načelnica Opštinske uprave Opštine Gornji Milanovac Gorica Petrović i predsednica Skupštine opštine Jadranka Dostanić primili su u četvrtak, 14. novembra 2013. godine u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac oko 40-ak radnika Fabrike automobilskih delova „FAD“ a.d. Gornji Milanovac nad kojim je 5. novembra ove godine pokrenut stečajni postupak.
Zamenik predsednika opštine pozvao je prisutne radnike da iskažu svoje konkretne zahteve i napomenuo da će lokalna samouprava učiniti sve što može kako bi se sprečilo zatvaranje Fabrike automobilskih delova što bi za posledicu imalo dovođenje u pitanje egzistencije preko hiljadu stanovnika Opštine Gornji Milanovac.
Prisutni radnici bili su jedinstveni u svom stavu da se ne sme dozvoliti da se proces proizvodnje obustavi jer bi se na taj način izgubilo tržište i izuzetno značajni i moćni poslovni partneri kao što su DAF, FAUN, IVECO, KASSBOHRER, LIEBHERR, MAN, MERCEDES-BENZ, RABA, RENAULT, SCANIA, VOLVO…. Prestanak proizvodnje u ovom preduzeću tokom zimskog perioda prouzrokovao bi i havarije u pogonima ovog privrednog društva očekujući od Opštine Gornji Milanovac da ih podrži u njihovim zahtevima pred nadležnim državnim organima. Kako oni ističu, „FAD“ ima brojne poslovne partnere koji zbog kvaliteta proizvoda i izvanredne usluge ovog privrednog društva nameravaju da nastave poslovnu saradnju pa čak i da obezbede repromaterijal, ali da je sve to onemogućeno pokretanjem stečajnog postupka izazvanog, kako navode predstavnici zaposlenih, nesavesnim poslovanjem većinskog vlasnika.
Rukovodstvo Opštine Gornji Milanovac, predstavnici sindikata zaposlenih u ovom preduzeću – predsednik Nezavisnog sindikata Slavko Dedejić i predsednik Samostalnog sindikata Miroslav Vasović, kao i predstavnik malih akcionara Miroslav Miletić složili su se da je problem neophodno izneti pred nadležna ministarstva. Shodno tome, a na osnovu prethodno obavljenog razgovora načelnice Opštinske uprave Gorice Petrović sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igorom Mirovićem, upućen je zahtev ovom ministarstvu i ministru privrede Saši Raduloviću za održavanje sastanka sa predstavnicima sindikata zaposlenih u Fabrici automobilskih delova „FAD“ a.d. Gornji Milanovac, predstavnicima malih akcionara i rukovodstvom Opštine Gornji Milanovac u cilju upoznavanja sa dosadašnjim poslovanjem ovog privrednog društva i načina dolaska u situaciju u kojoj se sada nalazi. Nadležnim ministarstvima predloženo je i da se razmotre mogućnosti da država pomogne ovom privrednom društvu da se oporavi i izađe iz situacije u kojoj se našlo, s obzirom da sa dobrim poslovodstvom može biti izuzetno uspešno na tržištu, a potom i u pronalaženju strateškog partnera ovog privrednog društva i da se proces proizvodnje u „FAD“-u ne prekida.

Previous Obeležen Dan primirja 11.novembar u Gornjem Milanovcu