Eng

Es

It

Sp

Седамнаест година од НАТО бомбардовања

Седамнаест година од НАТО бомбардовања

Поводом 24. марта – Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања данас су представници Војске Србије, Општине Горњи Милановац и представници Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Горњи Милановац и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац одали пошту и положили венце на спомен обележје погинулима у ратовима 1990 – 1999. године у спомен комплексу „Брдо Мира“. У име Војске Србије венац су положили комадант гарнизона Војске Србије у Горњем Милановцу потпуковник Недељко Планојевић и потпуковник Манојле Мићовић, у име Општине Горњи Милановац – заменик председника општине Мирослав Миловановић, док су у име Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Горњи Милановац и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац венце положили представници ових удружења – Бранко Мијаиловић, Драшко Ћурчић и Владимир Јовановић.

„На данашњи дан 1999. године, нешто пре 20 часова почело је бомбардовање наше земље од стране НАТО алијансе. Бомбардовање је трајало 78 дана, а животе је изгубило око 2500 цивилног становништва и око 1000 војника. Тужно је што је међу цивилима било око 90 деце. Овим обележавањем покушавамо да се одужимо онима који су дали свој живот за нашу земљу“, изјавио је потпуковник Недељко Планојевић.

После неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године, напади на Југославију почели су 24. марта 1999. године уништавањем циљева у тадашњој Југославији, пре свега у Србији и на Косову и Метохији, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање. У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана поред великог броја људских жртава, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Тим поводом, у Горњем Милановцу и широм Србије, данас се обележава седамнаестогодишњица НАТО бомбардовања.

Previous Редовна седница Штаба за ванредне ситуације

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I