“Сувоборске златне жице” – првих пет година саборовања у Прањанима

Другог дана Сабора виолиниста Србије који је окупио велики број посетилаца, промовисана је књига “Сувоборске златне жице” у којој је представљена  монографија “Првих пет година саборовања“, а уједно је постављена и изложба ексклузивних фотографија са снимања филма „Хероји Халијарда“. Приликом свог обраћања, Дејан Ковачевић  председник општине Горњи Милановац  рекао је да књига “Сувоборске златне жице“ обухвата све што је урађено за протеклих пет година. У питању је једно лепо дело, које представља све људе, све учеснике и све музичаре који су били део ове манифестације

-Ових пет година ће остати забележено, да неко ко сутра буде правио педесети Сабор  може да погледа како смо ми организовали пети. Многи се питају одакле виолина у Прањанима, виолина је у свим нашим домовима, слуша се у свакој кући, било да неко воли класичну или народну музику. Оно што је сигурно јесте да ће виолина, односно Сабор виолиниста Србије и филм Хероји Халијарда, уздићи Прањане на један виши ниво – рекао је председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

 Део монографије посвећен је историји овог  знаменитог села, а чему је писао историчар Александар Марушић. Делимично је изнео богату историју прањанског краја, описујући  значајније догађаје, од времена Средњовековне Србије, затим времена Турака, свих ратова кроз које смо прошли па до данашњих дана. Марушић је предложио да се за наредни јубилеј припреми детаљна монографија о Прањанима.

Предложио бих да се у наредних пет година, за 10. јубиларни Сабор, када ова наша већ озбиљна манифестација још ојача и порасте, направи и једна озбиљна монографија о самим Прањанима. Ово је место са великом историјом и као што је заслужио Сабор једну овакву монографију, тако је заслужује и ово село Прањани – рекао је Марушић.

Захваљујући прослављеном глумцу и редитељу Радошу Бајићу, филм о великом подвигу српског народа Мисија Халијард снимљен је  управо у сувоборском крају. Изложба фотографија насталих током снимања овог филма била је део културно уметничког програма.

Ја сам у части да сам данас и јуче домаћин ваше дивне свечаности. За мене није ново колико је Бог био благодаран када вам је дао све ово да живите и чувате ову лепоту овде у овом крају. Импресиониран сам оним што видим овде, али заиста пре свега људима. Ја сам ове године домаћин, следеће године ће бити неко други, али ви увек мозете рачунати на мене и моју подршку да се сачува и одржи ова светковина – рекао је Бајић.

 Истакнути редитељ, сценариста и глумац најавио је премијеру филма “Хероји Халијарда”.

 Веома скоро имаћете прилику, да овде у Прањанима погледате филмХероји Халијарда”, који ће се приказивати у Србији, у свим српским градовима, у бившој Југославији, у ЕвропиАмерици, Аустралији, годину дана, а следеће године ће се емитовати телевизијска серија на РТСу која се зовеВаздушни мост”- рекао је Бајић.

Велика национална премијера, дуго очекиваног филма биће одржана 10. октобра у београдској МТС дворани.

У наставку програма у суботу додељена су мајсторска звања најбољим виолинистима Србије којима је уручено мајсторско писмо. Ово највише признање Сабора уручено је: Момчилу Моми Станојевићу, Перици Васићу, Горану Елвису Вељковићу, Дејану Пауновићу Влауци, Бранку Ристићу, Момиру Јовановићу, Синиши Возу и Саши Петровићу.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и председник Саборског одбора на додели награда обратио се присутнима, рекавши да је виолина најзад нашла свој дом у Прањанима.

Ево, дочекасмо и пету годину, мали јубилеј и када видим овакве мајсторе виолине и оволику публику,  знам да ћемо дочекати и педесети Сабор. Надам се да ће вечерашњим наступом дванаест величанствених оправдати овај епитет- закључио је.

Захвалност је изражена Игору Пејовићу и Ранку Ђурићу који ће од наредне године бити капитени селекције која ће се надметати заједно са Миланом Шишићем, Давидом Марковићем, Душаном Спасојевићем, Огњеном Бабићем, Стефаном, Николом, Емом.То је генерација која долази, и они ће, као Мома Станојевић за коју годину  понети највећа саборска признања.

У недељу су одржани концерти мајстора виолине, након  чега су наступили Снеки и “Панорама бенд”.

Previous Срце је моје виолина – Отворен 5. Сабор виолине у Прањанима