СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ И УРУЧЕЊЕ НАГРАДА ДОБИТНИЦИМА ПРИЗНАЊА

Поводом обележавања Дана општине Горњи Милановац, 208.година од Другог српског устанка и 170 година од настанка града, данас је одржана Свечана седница Скупштине општине Горњи Милановац у великој сали Дома културе овом  приликом уручена су годишња признања Златна и Сребрна медаља „Таковски устанак“ заслужним појединцима и организацијама као и звање Почасни грађанин, а проглашен је и спортиста године.

Седница је започета химном Боже правде у извођењу изворне групе Црнућанка. Лазар Николић, председник СО Горњи Милановац отворио је седницу  поздрављајући добитнике признања, добитнике награда “Таковски устанак”, добитнике награда за најбоље појединце и колективе у спорту, градоначелнике и председника општине, председнике општина, представнике дипломатског кора као и драге госте из иностранства: Комуне Вефсн из Норвешке, Сежан Словенија, Словењ Градец такође из Словеније, Кавадарци Северна Македонија, Куманово, Старо Нагоричане и Пробиштип Северна Македонија, Плевен Бугарска и Травник Босна и Херцеговина.

У име свих грађана рудничко-таковског краја поздравио је подпредседницу Владе Републике Србије Мају Гојковић, министарку културе, професора доктора Милована Бојића, председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића, заменицу председника Јадранку Достанић, начелника Моравичког округа Марка Парезановића, државне секретаре Милета Карановића и Милена Трнавца, одборнике СО, чланове ОУ, начелника ОУ Горњи Милановац Дејана Вељовића, представнике СПЦ и представнике ВС, представнике привреде, директоре јавних предузећа и установе, представнике медија као и све госте.

Обраћајући се присутнима, Лазар Николић, председник СО Горњи Милановац између осталог рекао је да почетком Другог српског устанка 1815. године са територије наше општине почело освајање српске слободе, што је највредније наслеђе које са поносом чувамо и негујемо.

-У претходним периоду сведоци смо страховите брзине промена и трансформација у свим сферама живота на глобалном нивоу, а самим тим и у нашем окружењу, јер су данас глобале теме постале и локалне. У свету далеко од мира Србија је одлучна да брани и чува светски поредак заснован на међународном праву. Србија, а самим тим и наша општина, наш устанички државнички крај, крај Милоша Великог храбро се ухватио у коштац са бројним изазовима и на свим пољима показао да може да одговори захтевима данашњег тренутка. Општина Горњи Милановац, данас је добар пример равномерног развоја и модернизације. Евидентна су улагања у села, туризам се развија, град се улепшава и модернизује. Настављају се улагања у путну инфраструктуру као јако битан сегмент, поготову за разуђене и територијално велике општине као што је привреда наше општине, као извозник Моравичког округа и она је понос округа и Републике Србије – рекао је Николић.

Дејан Ковачевић, председник општине рекао је да Горњи Милановац има ту част и дужност да сваког пролећа као свој Дан општине 23. априла обележи и подизање Другог српског устанка, не само као карактеристични локални празник већ и као јубилеј који носи симболику од државне, па чак и међународне важности.

-Ми као поносни потомци Милошевих устаника обележавамо дан када је заметак модерне српске државе угледао светлост нове будућности. Највеће достигнуће које су нам могли оставити наши преци, а то је без икакве сумње држава Србија тражи од нас потомака тих неустаршивих, одважних и мудрих људи да останемо на висини историјског задатка да нашу отаџбину по сваку цену сачувамо и што је могуће више унапредимо. Црпећи снагу из дела наших славних предака стварамо перпективу једног уређеног, просперитетног и солидарног друштва. На то нас данас подсећа прошлост, али пре свега нас обавезује будућност. На данашњи дан 2022.године обећали смо пуно тога, обећања смо испунили. Показали смо да имамо довољно знања, воље, енергије да планове преточимо у дела. Пратећи нашег председника Републике Србије Александра Вучића и Владу Републике Србије који постижу огромне резултате на свим пољима померају границе могућег, свакодневно унапређују квалитет живота сваког човека у нашој земљи трудимо се да то остварујемо и у нашој локалној самоуправи. – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Скупштина општине Горњи Милановац звање Почасни грађанин Горњег Милановца доделила је председнику Србије Александру Вучић за изузетан и вишегодишњи допринос унапређењу и развоју локалне самоуправе у области грађевинарства и инфраструктуре, привреде, здравства, просвете, пољопривреде, туризма и културе. Признање је, као личном изасланику председника Вучића, данас уручено потпредседници Владе Маји Гојковић.

Обраћајући се у име председника Републике, Гојковић је честитала свим грађанима Горњег Милановца Дан општине, захвалила на вредном признању додељеном председнику и указала да је то још једна потврда да грађани Србије подржавају одговорну политику председника Републике, којој су на првом месту интереси народа и државе.

-Ако бисмо се осврнули само нешто више од једне деценије уназад и упоредили то са оним како Србија данас изгледа, потпуно је јасно да сада имамо нову, лепшу и бољу слику наше земље, да је у свим областима друштва постигнут видан помак, брзином која је до недавно на овим просторима била не само тешко остварива, већ и незамислива. Као у читавој нашој земљи, и у Горњем Милановцу, последња деценија обележена је убрзаним развојем и пре свега повећањем животног стандарда грађана. С обзиром на породично порекло и чињеницу да је мој отац овде у Горњем Милановцу завршио Гимназију, од малих ногу долазим у овај град и веома добро сам упозната са тиме како је изгледао некада, а како Горњи Милановац изгледа данас. Данас као изасланик председника државе у чије име примам награду са поносом могу да кажем да је Горњи Милановац са околином једна од најлепших и најупечатљивих средина у Србији и региону. -нагласила је потрпредседница Владе Маја Гојковић.

Министарка је подсетила да Горњи Милановац све време постојања заузима важно место на културно-историјској мапи наше земље и да су из овог краја потекле многе знамените личности: кнез Милош Обреновић, Арсеније Лома, Јован Жујовић, Драга Обреновић, Момчило, Живорад и Светомир Настасијевић, Драгиша Васић, Мија Алексић, Даница Максимовић и бројне друге значајне личности из света културе, науке, политике и спорта. Изражавајући задовољство због свега што је у сарадњи Министарства културе и локалне самоуправе протеклих година урађено у Горњем Милановцу, Гојковић је истакла да модерно опремљен Културни центар и бројне културне манифестације чине да је Горњи Милановац данас једна од најдинамичнијих културних средина у нашој земљи.

-Богато културно наслеђе које краси читав овај крај, приказано је у Музеју рудничко-таковског краја, Милошевом конаку у Горњој Црнући, Спомен-простору Таковски грм, атрактивној Норвешкој кући и другим установама које посетиоцима пружају јединствен доживљај наше драгоцене баштине. Сигурна сам да је председник Вучић изузетно поносан на ову награду, посебно зато што је признање почасног грађанина Горњег Милановца заслужио још само славни војвода Живојин Мишић. Ово није и једина сличност међу њима, с обзиром да су и у најтежим тренуцима обојица показала шта значе непоколебљивост, храброст, одлучност и изнад свега љубав према отаџбини, љубав према Србији – истакла је потпредседница Владе Републике Србије Маја Гојковић.

Овом приликом уручена су признања најзаслужнијим грађанима, представницима установа и предузећа, као и најуспешнијим спортистима.

Златна медаља „Таковски устанак“ у 2023 години додељена је професору доктору Миловану Бојићу директору Института за кардиоваскуларне болести Дедиње

Сребрне медаље” Таковски устанак” у 2023.години припале су предузећу “Мишковић ДОО” Луњевица , Горњи Милановац, Милети Чуљковићу из Горњег Милановца власнику задруге “Таково беррy” и Удружењу “Руднички видици” из Горњег Милановца.

У име награђених присутнима се обратио и захвалио професор доктор Милован Бојић директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

-Доделом Златне медаље “Таковски устанак” указана ми је велика част и приуштено задовољство. Од сазнања да ћу бити добитник овако високог признања, навиру сећања на догађаје и људе овога краја. Уз дужно поштовање према свима поменућу легендарног привредника, визионара и стратега који  компанију Металац већ деценијама проводи стазама стабилности и профита док су другима припадале еписоде, Драгољубу Вукадиновићу припада успех и трајање. Истичем и другог вашег суграђанина, а мени блиског сарадника на Институту Дедиње доктора Слободана Танасковића брилијантног српског научника и стручњака из васкуларне медицине који је недавним избором за наставника Медицинског факултета Универзитета у Београду имао најбоље научне и стручне референце у новијој историји Медицинског факултета у Београду – рекао је проф. др Милован Бојић.

Комисија за спорт општине Горњи Милановац ценећи пристигле предлоге предложила је да се за најбоље у спорту на територији општине Горњи Милановац у 2022.години изаберу следећи појединци односно колективи у следећим категоријама: у категорији млади спортиста – млада спортисткиња године титуле најбоље понела је Николина Марјановић ,атлетичарка АК “Таково”, у категорији спортиста-спортисткиња године најбољи је Ђорђе Росић, репрезентативац у футсалу, у категорији спортски тренер године изабран је Ђорђе Петровић, тренер КК”Горњи Милановац” и младе карате репрезентације Србије, у категорији спортска организација, изабран је ОК “Таково” чија се сениорска мушка екипа такмичи у Супер лиги Србије, награду је преузео Радован Гавриловић спортски директор ОК “Таково. Награде за најуспешније у спорту уручила је заменица председника Јадранка Достанић.

Догађај је употпунио наступ гудачког квартета Динамик мјузик  и Том Роџер Бенд.

 

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 208 ГОДИНА ОД ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА