Eng

Es

It

Sp

Свечано потписани уговори ,,Програм енергетске санације“ стамбених зграда, породичних кућа и станова

Свечано потписани уговори ,,Програм енергетске санације“ стамбених зграда, породичних кућа и станова

Градоначелници и председници општина из 67 градова Србије, потписали су данас у Краљеву са Министарством рударства и енергетике уговоре о суфинансирању Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе. Јавни позив је трајао месец дана и пријавило се 87 општина, од којих је поменутих 67 задовољило све критеријуме за одобрење тражених средстава. Уговоре је уручила потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана З. Михајловић. Влада Републике Швајцарске и Швајцарска развојна агенција пружиле су техничку помоћ при изради пројекта, па је догађају присуствовао и амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид.

-Ово јесте први Јавни позив и тек је почетак, неки га чак називају и пилот пројектом,али први уговори који су потписани данас у Србији, од севера до југа, од истока до запада,предсрављају почетни корак ка томе да у наредним годинама учинимо све да смањимо потрошњу енергије најмање за 30, 40 процената, јер тошимо више од свих земаља у нашем окружењу.Користи које ће имати грађани, градови,општине и држава на националном нивоу су јасне.Зато ћемо овај пројекат да наставимо. У септембру ћемо расписати Јавни позив за субвенције за постављање соларних панела за производњу електричне енергије, а крајем године још један за енергетску санацију. Резултате данашњег позива треба да видимо већ почетком грејне сезоне-изјавила је министарка Михајловић.

Након данашњег потписивања уговора, на локалним самоуправама је да распишу два јавна позива-један ка компанијама које ће вршити радове, чиме ће се подстаћи развој малих и средњих предузећа, а други ка домаћинствима којима је потребна замена столарије, изолација, или други радови који су у оквиру програма.Критеријуми за пријаву ће бити јасно дефинисани позивом, а за грађане се,између осталог, подразумева да живе у објекту који је легализован, или је у процесу легализације и да имају грађевинску дозволу.

Министарка Михајловић је навела да се очекује да уштеда буде око 47 милиона кWх, што чини просечну производњу три топлане средње величине. Поред смањења рачуна грађана, овим пријектим ће значајно бити смањена и емисија штетних гасова.

Општинска управа Општине Горњи Милановац годинама уназад одваја средства за енергетску ефикасност, како је подсетио председник општине Дејан Ковачевић, а данашњим потписивањем уговора, тај посао ће бити проширен и унапређен

– Први пут ће Општина Горњи Милановац, у сарадњи са Министарством, издвојити новац за индивидуалне објекте. Четири милиона је опредељено из буџета локалне самоуправе и исто толико смо добили од Министарства.Имамо још четири милиона за зграде колективног становања, што значи да се ове године у нашем граду улаже дванаест милиона у енергетску ефикасност. Имамо доста срарих објеката који су грађени осамдесетих година пошлог века, пуно тога треба мењати. Нови материјали су се појавили на тржишту, знатно енергетски ефикаснији од постојећих, па ће санација допринети ушреди електричне енергије, а то и јесте оно чему тежимо-рекао је Ковачевић.

Јавни позив за компаније ће бити расписан до 10.јула, први уговори се очекују у августу, а почетак радова већ у септембру. Локалне самоуправе ће оформити комисије које ће одлучивати о избору предузећа и пратити извођење радова на стамбеним објектима.

Previous Обележена слава Горњег Милановца и Цркве Свете Тројице

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I