Свечаном церемонијом и доделом награде “Мија Алексић – Бити глумац” ,почели “Дани Мије Алексића“ у Горњем Милановцу

Обележавање 100 година од рођења Мије Алексића, 26. септембра 2023. године започело је представљањем ретроспективне изложбе Бобана Стефановића “Мија Алексић – бити глумац”.

У Дому културе Горњи Миалновац, одржана је свечана церемонија отварања манифестације “Дани Мије Алексића”. Мија Алексић је славним глумачким битисањем задужио завичај. Настојећи да му се на адекватан начин одуже, родни град и Културни центар, који од недавно носи име великог глумца, покренули су фестивалску манифестацију како би стално обнављали сећање на њега и уједно, на будуће генерације пренели тај невероватни животни и глумачки дух који је пратио великог уметника.

На свечаности је уручено и престижно признање “Мија Алексић – бити глумац”,које је ове године припало Бранимиру Брстини, југословенском и српском позоришном, телевизијском и филмском глумцу . Свечаности су присуствовали и чланови породице Алексић. У име домаћина манифестације присутне је поздравио Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и свечано отворио VI “Дане Мије Алексића”.

– Мија Алексић је човек који је задужио не само Горњи Милановац, не само Србију, већ  и бившу Југославију и целу нашу кинематографију. “ Мија Алексић – Бити глумац“ је велика награда у великом нашем Културном центру. Као што сам и обећао ова установа културе на стогодишњицу од рођења нашег глумца понела је његово име „Мија Алексић“. Мија је то заслужио својим радом а ми на овај начин покушавамо да останемо достојни наших предака и сећамо се великих дела и великих људи из нашег краја. – казао је Ковачевић.

“Мија Алексић – Бити глумац” признање за изузетан допринос уметности глуме, Културни центар „Мија Алексић“ доделио  је Бранимиру Брстини, на предлог претходних лауреата, Ненада Јездића, Небојше Дугалића, Гордана Кичића, Весне Тривалић и Олге Одановић. Бранимир Брстина,награђен је и од стране публике вишеминутним аплаузом:

Нисам имао част и задовољство да га лично упознам. Али сам од старијих колега о његовом животу пуно тога сазнао, веома занимљивог и поучног. Свестан сам и овде док стојим пред Вама као добитник награде која носи његово име, ако сам ишта о глуми научио онда сам то највише научио од наших великана и од Мије Алексића, као једног од њих. Имао сам среће да сам имао професора који је био Мијин вршњак па нас је онако младе и надобудне умео да опомиње и указује на то да пуно пажње обратимо на наше великане. И тада би диктирао имена оних који су додирнули врхове глуме, наравно међу њима је  био и Мија Алексић. По неком личном избору, осећању,  свако од нас је бирао неког свог „мајстора“, онога од којег ће највише и за најкраће време научити. Чини ми се да сам то препознао у његовим делима које сам имао прилике да гледам, јер нисам успео са њим да радим јер он тада није био у позоришту. Али сам тада од радија, преко телевизије и филма могао да видим и учим од нашег Мије Алексића. Па хвала му на томе што ми је био један од професора иако он није ни знао. Желео бих да у славу позоришта, у славу уметности и у славу нашег Мије Алексића додам још нешто. Јагош Марковић биће пресрећан када га сретне, јер ће са њим моћи да ради величанствене представе тамо где се они сада налазе. Слава им – рекао је Бранимир Брстина, овогодишњи добитник награде.

Високо признање, Бранимиру Брстини уручили су Дејан Ковачевић председник општине и Велибор Алексић, син Мије Алексића

Честитам, господину Бранимиру Брстини овогодишњем добитнику, али хтео бих и да се захвалим Општини Горњи Милановац и Културном центру што гаје успомену на мог оца и што ће, знам, то радити још 100  година . Мој отац је имао обичај, када му неко честита рођендан речима “Мијо, да живиш 100 година”,он би одговорио “Зашто ме ограничаваш”? Ево сада ја кажем –Ћале, нема ограничења, сутра већ улазиш у 101. годину и желим ти срећан рођендан” ,поручио је Велибор Алексић, син покојног Мије Алексића.

Модел манифестације “Дани Мије Алексића” је утврђен након вишегодишњег истраживања каријере великог глумца. Готово да нема области уметничког стваралаштва у којој се Мија није опробао. Управо због тога “Дани Мије Алексића” су сплет позоришне, филмске, ликовне, музичке и визуелне уметности.  

-Имаћемо једну представу о Мијином животу, у продукцији Културног центра заједно са професионалним глумцима, редитељима ,сценаристима и имамо  позитивну трему како ће све то бити. Заједно са документарном изложбом ( која се од 2013. допуњује), представа ће обићи и Србију и регион, сва она места где је и Мија Алексић гостовао. Од установа културе у Крагујевцу, Новом Саду, Београду, али и у Хрватској, Словенији, Босни и Херцеговини и Црној Гори. рекао је Драган Арсић, директор Културног центра “Мија Алексић”

Програм обележавања 100 година од рођења Мије Алексића и свечану доделу награде употпуњен је представом О СОЛО МИЈО, која је замишљена као омаж великом глумцу, а урађена је у продукцији Културног центра “Мија Алексић”.

Previous Општину Горњи Милановац посетио др Љубиша Антонијевић