Eng

Es

It

Sp

У буџет за наредну годину акценат стављен на инвестиције

У буџет за наредну годину акценат стављен на инвестиције

Педесет и треће заседање Општинског већа обележило је разматрање нацрта и утврђивање предлога Одлуке о буџету општине Горњи Милановац за 2019. годину. Према речима председника општине Дејана Ковачевића 461.900.000,00 динара опредељено је за изградњу инфраструктуре и то је до сада највећи износ који је у ту сврху у буџету општине Горњи Милановац: „Од тог износа 300.000.000 динара ће бити повучено од кредитне линије код комерцијалних банака. Ми смо за то добили и сагласност Министарства финансија, која је била неопходна да би општина могла да се задужи. Направили смо прелиминаран план улица и ушли у израду пројектне документације.“ Председник је најавио да ће коначан списак улица које су у плану да се реновирају наредне године бити донет на некој од наредних седница Општинског већа. Поред изградње инфраструктуре која иде са локалног нивоа за наредну годину Ковачевић је најавио изградњу и других грађевинских објеката: „Првенствено морам да напоменем Општу болницу. Очекујемо да нам данас стигне одобрење и сагласност за расписивање јавне набавке. Јуче нам је стигла сагласност за расписивање јавне набавке за Другу основну школу. У питању је 204.000.000 динара које ћемо утрошити у потпуну адаптацију ове школе. У ту адаптацију ући ће и један потпуно реновиран простор који ће се користити као обједињена кухиња што за ову школу, што за предшколску установу „Сунце“. Ту ће бити централна кухиња за припрему хране за сву децу и простираће се на неколико стотина квадратних метара.“ Ковачевић је поменуо и планове када је у питању наставак радова на водоводу „Рудник“, за шта је пре пар дана завршена сва потребна пројектна документација: „Имамо обећање из Канцеларије за управљање јавним улагањима да ће у првој половини наредне године та средства бити опредељена како бисмо и тај посао завршили.“ Када је реч о пројектној документацији за приступну саобраћајницу, коју ради саобраћајни институт „ЦИП“, како је председник општине рекао све иде по плану и својим током. Изразио је наду да ће тај посао бити завршен до половине наредне године, како би се кренуло са радовима.

Пред већнике је данас стављен на разматрање и Нацрт и утврђивање одлуке о приступању прибављања објекта Куће пријатељства „Југославија-Норвешка“ у јавну својину општине Горњи Милановац. Први човек Горњег Милановца рекао је да је постигнут договор са Српско-норвешким друштвом, наследником Југословенско-Норвешког друштва, са којим ће бити направљен споразум о преузимању овог културног добра у власништво општине Горњи Милановац: „Ми ћемо на себе преузети обавезе које су висини од 12.000.000 динара за исплату потраживања свих запослених који су тужили Југословенско-норвешко друштво за исплату свих зарада и надлежности које су проистекле из радног односа. Ту је половина основни дуг, а друга половина су нарасле камате.“ Ковачевић је рекао да је тај дуг настао без икаквог знања или учешћа локалне власти у раду овог Друштва. Оно што остаје по питању овога, како је истакао, јесте утврђивање одговорности појединаца из самог Друштва и утврђивање разлога који су довели до ове ситуације: „Ја сам се већ чуо са колегом, градоначелником комуне Вефсн, да у наредном кораку направимо заједничко партнерство над Норвешком кућом, како би они у буџету своје локалне самоуправе могли да предвиде средства за одржавање. Они желе и даље да улажу у Норвешку кућу, желе да улажу у Горњи Милановац и ја им се на томе захваљујем.“

На дневном реду били су и Предлози Решења о давању сагласности на измене финансијских планова за 2018. годину у основном и средњошколском образовању, предлог Решења о давању сагласности на измену финансијског плана Апотеке Горњи Милановац, као и Дома здравља Горњи Милановац.

Previous Машине за асфалтирање данас у Синошевићима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I