У Горњем Милановцу обележен Дан победе над фашизмом

Поводом Дана победе над фашизмом и 79. година слободе, на спомен-костурницу палих бораца таковског краја у Другом светском рату и на спомен-костурницу Црвеноармејаца, који се налазе у оквиру Спомен парка „Брдо Мира“ у Горњем Милановцу, венце су положили председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић, министар унутрашње и спољне трговине, господин Томислав Момировић, други секретар амбасаде Русије, Станислав Лупин, представници Војске Србије и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

– Девети мај, Дан победе над фашизмом, Србија обележава од завршетка Другог светског рата. Ми овде у Горњем Милановцу одајемо пошту свим палим борцима за ослобођење Горњег Милановца, како припадницима Црвене армије који су учествовали у томе, тако и припадницима Војске Југославије и партизанима који су извојевали слободу. Ми данашњи, никада не смемо да заборавимо жртву коју је српски народ поднео, да би се ослободили од фашизма и жртву коју је поднео у Другом светском рату како би ми данас могли да уживамо у слободи. Такође, оно што никад не смемо да заборавимо јесте да је та слобода крваво плаћена и да ми морамо гледати како ћемо у наредном периоду да очувамо мир и територијални интегритет Србије и да не дозволимо да се унижава међународно јавно право, да не дозволимо да се увек на нама малима ломе копља. Не смемо да дозволимо ни  ревизију историје, јер никад српски народ није био геноцидан народ, већ су то били неки други који желе данас да прикаче Србији и српском народу тај одвратни епитет, што не сме да се догоди. Ми смо за то да се Србија у наредном периоду бори свим правним средствима за очување не само мира, већ и територијалног интегритета и да са поносом можемо да кажемо да смо увек били на правој страни историје – изјавио је председник Ковачевић.

Присутнима се обратио и Станислав Лупин, други секретар амбасаде Русије.

–  Данас, на Дан победе над фашизмом, пре свега у име амбасаде Русије у Србији и у своје лично име желео бих да се захвалим властима Републике Србије и локалним властима у Горњем Милановцу, као и председнику општине Горњи Милановац на неговању сећања на жртве које су дале своје животе у борби против фашизма и на одржавању споменика који су подигнути у спомен и у част палих бораца. Ценимо то што имамо могућност да заједно са нашим српским пријатељима обележимо овај дан и да се заједно сетимо свих жртава које су пале тих година и да им одамо почаст – рекао је Лупин.

Министар унутрашње и спољне трговине, господин Томислав Момировић овом приликом указао је на значај обележавања деветог маја, Дана победе:

– Увек ћемо гајити сећање на овај дан и увек ћемо се са пажњом сећати и чувати успомену на невине жртве и на славне хероје. Та жртва ће нас увек подсећати на нашу обавезу да одбранимо слободу и част нашег народа и да увек промовишемо наше вредности  – рекао је Момировић.

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер је тог дана 1950. године, министар спољних послова Француске, Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous Одржана трећа милановачка „Туцијада“