У Горњем Милановцу одржана јавна расправа о Нацрту уредбе о проглашењу и студији заштите предела изузетних одлика „Рајац“

У великој сали општине Горњи Милановац одржана је јавна расправа о Нацрту уредбе о проглашењу и студији заштите предела изузетних одлика „Рајац“. Јавну расправу водили су чланови комисије, коју образује Министарство заштите животне средине, Републике Србије.

Присутнима се обратио председник општине Горњи Милановац, господин Дејан Ковачевић.

– Општина Горњи Милановац је јако заинтересована за заштиту подручја планине Рајац, које до сада није било обухваћено заштитом. Нажалост, нисмо имали баш добру комуникацију са предузећем „Србијашуме“. Било је много проблема, када је реч о сечи шума на Рајцу, али се надамо бољој сарадњи у даљем периоду. Поводом примедби архитектонског бироа, које су данас изнете, наша прва замисао је била да спречимо неконтролисану градњу на Рајцу. Нисмо имали план детаљне регулације, тако да су појединци то тумачили на више начина, а неки су то чак и злоупотребљавали. На подручју, где су појединци поседовали пољопривредно земљиште, довољно је било 50 ари у њиховом власништву, да се на том месту сагради кућа или газдинство. Ми желимо да заштитимо Рајац, а не да од њега направимо туристички центар у коме доминирају зграде или нелегално саграђени објекти. Заинтересовани смо за управљање делом планине Рајац који припада општини Горњи Милановац, јер желимо да га очувамо и да спречимо нелегалну градњу – изјавио је Дејан Ковачевић,  председник општине Горњи Милановац.

Испред Туристичке организације општине Горњи Милановац, обратила се Невена Обрадовић:

 Имали смо јако конструктивну расправу. Захвална сам Министарству заштите животне средине, као и Заводу за заштиту природе Републике Србије, који су нам омогућили да будемо данас овде и који су са нама сарађивали дуги низ година. Драго ми је што смо се данас састали у Горњем Милановцу, са истим циљем, а то је заштита планине Рајац и одговорно, одрживо управљање овом планином. Општина Горњи Милановац је веома заинтересована за туристички развој ове дестинације – рекла је Невена Обрадовић, директорка ТО Горњи Милановац.

У јавној расправи учествовала су физичка лица, као и представници правних лица који су усмено образложили своје предлоге и изнели примедбе о Нацрту. Након више од два сата, расправа је завршена и донети су конструктивни предлози.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous Асфалтирање некатегорисаног пута у МЗ Полом