U GORNJEM MILANOVCU ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA „PROSTOR BEZ GRANICA“ – Primena EU politika u cilju održivog razvoja lokalnih zajednica u Srbiji

Danas je u prostoru Norveške kuće u Gornjem Milanovcu održana Regionalna konferencija „Prostor bez granica – Sprovođenje politika Evropske Unije za održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji“, u zajedničkoj organizaciji Beogradske otvorene škole i Opštine Gornji Milanovac, u čast završetka aktivnosti na projektu “Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji“. Ovaj projekat sproveden je u partnerstvu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Beogradske otvorene škole, uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, kroz program bilateralne saradnje Vlada Kraljevine Norveške i Republike Srbije.
Konferenciju je, ispred domaćina opštine Gornji Milanovac, otvorio Predsednik opštine Milisav Mirković, a potom su učesnike konferencije pozdravili Njegova Ekselencija Nil Ragnar Kamsvog, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji i Srđan Majstorović, ispred Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije.
Učesnici konferencije bili su predstavnici velikog broja gradova i opština iz Srbije koji su tokom današnjeg skupa imali prilike da prate ekspertsko izlaganje na temu : „Podrška primeni EU standarda u lokalnim samopuravama kroz EU programe i fondove“, a nakon toga i da diskutuju o konkretnim izazovima i problemima sa kojima se suočavaju prilikom konkurisanja i povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova.
Prema rečima Milisava Mirkovića, jedan od najznačajnijih ciljeva konferencije je da predstavnici lokalnih samouprava steknu više znanja kako da maksimalno iskoriste mogućnosti koje pružaju fondovi i programi za podršku opštinama Evropske Unije, i ujedno sagledaju nov okvir i prilike koje se tek otvaraju u fazi pristupanja. Pored toga, istakao je da je važno da sa današnjeg skupa bude poslata poruka da je neophodno dodatno obratiti pažnju na lokalne samouprave Podunavskog, Moravičkog, Pomoravskog, Šumadijskog, Rasinskog i Topličkog okruga, kako bi one bile više zastupljene u budućem programskom ciklusu instrumenta za pretpristupnu pomoć, imajućži u vidu da su do sada ostajala van obuhvata programa prekogranične saradnje.
Norveški ambasador je u svom obraćanju učesnicima ukazao na značaj širenja evropskih vrednosti i uticaja na formiranje politike koja se sprovodi na prostoru Evropske Unije, koji prepoznaje čak i Norveška iako nije njen član. On je takođe govorio o uticaju koji organizacije civilnog društva uživaju u zemljama Evropske Unije i u Norveškoj i podsetio da je u Srbiji neophodno mnogo više uložiti u razvoj i jačanje ovih organizacija, na jedan kvalitetan način, kroz produbljavanje poverenja građana u njihove ciljeve i rad.
Gospodin Srđan Majstorović je podsetio prisutne na veliki broj aktivnosti koje su uspešno sprovedene u lokalnim samoupravama širom Srbije kroz projekat “Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji“ i istakao da je ideja vodilja razumevanje suštine evropskih integracija – Evropa shvaćena kao prostor bez granica, na kome se uz poštovanje vrednosti i stadarda slobodno kreću ljudi, novac i ideje.
Posebna pažnja na konferenciji posvećena je mladima, kroz radionicu sa srednjoškolcima „Evropski standardi i vrednosti: zašto je to važno za moju lokalnu zajednicu“, gde je oko spontano formiranog okruglog stola tekla ravnopravna diskusija učenika tri milanovačke srednje škole sa ambasadorom Norveške, predsednikom opštine Gornji Milanovac i Kancelarije za evropske integracije.
Na kraju današnje konferencije, predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković zahvalio se svim učesnicima, a posebno ambasadoru Kraljevine Norveške, imajući u vidu da Gornji Milanovac već decenijama gaji posebne odnose saradnje sa komunom Vefsn iz Norveške, koja je iznedrila mnoge vredne projekte u milanovačkoj opštoni. Zahvalnost je upućena i predstavnicima Beogradske Otvorene Škole koja je prisutna kao moderator velikog broja edukativnih radionica i programa u saradnji sa milanovačkom samoupravom, i Kancelariji za evropske integracije na ukazanoj časti da baš Gornji Milanovac bude domaćin završnice uspešnog projekta “Jačanje kapaciteta uprave za pristupanje Srbije Evropskoj uniji“.

– Obraćanje Predsednika opštine Gornji Milanovac medijima na Regionalnoj konferenciji „Prostor bez granica – Sprovođenje EU politika za održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji“

– Govor Predsednika opštine Gornji Milanovac na otvaranju Regionalne konferencije „Prostor bez granica – Sprovođenje EU politika za održivi razvoj lokalnih zajednica u Srbiji“

Previous Mere za kalcifikaciju kiselog obradivog poljoprivrednog zemljišta