У присуству министра Селаковића положени венци у Такову

Данас након полагања венаца на градском тргу у Горњем Милановцу уследила је Државна церемонија полагања венаца у „Знаменитом месту – Таковски грм” у Такову. Венце су положили Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац, Никола Селаковић  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови Владе Републике Србије, представници Војске Србије, представници Српске православне Цркве, представници делегација побратимских градова и општина, Словеније, Норвешке, Босне и Херцегоцине, Северне Македоније и Бугарске у присуству бројних гостију.

Задовољство ми је и част поздравити вас у име општине Горњи Милановац и то на дан када је пре нешто више од два века, са овог места започето уз не мало напора, муке и неизвесности стварање нововековне српске државе. Чврсто решени да окончају вишевековно ропство, свеукупно пропадање и све извеснији биолошки нестанак наши преци вођени идеалима слободе, правде, солидарности, успели су у томе. Од скупа код цркве брвнаре и столетног грма  овде у Такову, преко чувених речи  “Ето мене, а ето вама рата са Турцима”, изговорених у Горњој Црнући до славних бојева на Љубићу, Палежу, Карановцу, Крагујевцу, Пожаревцу и Дубљу, малена Србија је за свега пар месеци поново стекла слободу, насилно и у крв изгубљену непуне две године раније. Такав подвиг остварен је захваљујући исказаној храбрости и јунаштву, њених тада најбољих синова на челу са Милошем Обреновићем. Устаницима и њиховим предводитељима било је јасно да извојеване војничке победе неће имати никаквог смисла ако се оне не потврде и не верификују за преговарачким столом. Управо тај процес мукотрпног преговарања, често условљен супростављеним интересима великих сила тадашњег света омогућио је да се вишевековни сан о слободи и држави коначно и оствари – између осталог рекао је Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац.

У овом свечаном тренутку, сећању на 23.април 1815.године, присутнима се обратио Никола Селаковић министар за рад запошљавање социјална и борачка питања

– Мало је народа под капом небеском који за једну од својих главних одлика имају државотворност. Ово је једна од особина која наш српски народ издваја од других народа у овом делу Европе. Данашњи дан и наше окупљање представљају један од најважнијих датума у новијој српској историји. Србија данас слави своје претке који су пре 209 година смогли снаге да се окупе на народном збору, овде у Такову и наставе борбу започету 11 година пре тога, а да за вођу Устанка изаберу кнеза Милоша Обреновића, човека оданог народу и веома вештог. Време је показало да је овај избор народних главара имао пресудан значај за даљи ток борбе нашег народа за ослобођење од вишевековног турског ропства – Васкрс и Васпостављање модерне српске државе – изјавио је Никола Селаковић, министар за рад и запошљавање, борачка и социјална питања.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous Полагањем венаца на спомен обележја у Горњем Милановцу обележен Дан општине