Eng

Es

It

Sp

У ПУ „Сунце“ почео са радом Научни клуб

У ПУ „Сунце“ почео са радом Научни клуб

У просторијама ПУ „Сунце“ потписан је Меморандум о сарадњи и свечано отворен Научни клуб у Горњем Милановцу. Меморандум је потписан између Центра за промоцију науке, општине Горњи Милановац, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Чачак и Предшколске установе „Сунце“ из Горњег Милановца. Потписивањем овог Меморандума Научни клуб је званично почео са радом.

Докторка Тања Аднађевић испред Центра за промоцију науке рекла је да је ова институција основана пре осам године са основним циљем да промовише науку и да грађанима приближи колико је наука важна: „Наука може да буде забавна, али исто тако наука је основа образовања. Циљ нам је да едукујемо не само најмлађе узрасте, већ и наставнике, ширу јавност, а истовремено да извучемо научнике да покажу шта је то све што наука ради и колико су битна и важна истраживања за напредак друштва.“ Од 2016. године Центар за промоцију науке покренуо је иницијативу за децентрализацију у Србији: „Данас смо отворили петнаести Научни клуб. Већина клубова је отворена у сарадњи са Мрежом центара за стручно усавршавање одраслих. Природно је дошло до те сарадње, јер желимо да од најмлађих узраста деце покажемо колико је наука битна, а у исто време Мрежа центара нам је диван партнер када је реч о едукацији наставника и научног особља.“

Научни клуб који је отворен у Предшколској установи „Сунце“ први је овакве врсте на територији Републике Србије који је отворен у једној предшколској установи. „Научни клуб који је данас отворен у ПУ „Сунце“ представља круну нашег рада. У новембру прошле године смо отворили Огледно експериментални центар који су Регионални центар за професионални развој запослених у образовању из Чачка и Центар за промоцију науке из Београда препознали као врло значајан корак и као иновацију у предшколским установама. Стога су нам указали част да будемо прва предшколска установа у Србији која ће имати своју просторију која ће се ширити по потреби где год будемо желели да се бавимо науком“, изјавила је заменица директора ПУ „Сунце“, Маја Миловић.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац изразио је велико задовољство и захвалност према Научном центру Србије и Регионалном центру у Чачку који су овај пројекат препознали као веома важан за општину Горњи Милановац и као врло важан за генерације које долазе из наше општине: „Отварање Научног клуба у Горњем Милановцу веома је важно за развој науке на нашем простору. Јако сам срећан што је ПУ „Сунце“ прва у Србији у мрежи Научних клубова који долазе из предшколских установа. Едукација која полази од најранијег узраста мења и родитеље, јер када се деца на правилан начин усмеравају, како од предшколске установе, тако и преко основних и средњих школа, увек то има утицај на целу породицу.“ Ковачевић је додао да ће општина Горњи Милановац помоћи развоју Научног клуба и изразио наду да ће сама активност Научног клуба кроз пројекте добити подршку од организација које се са тим баве.

Горица Станојевић испред Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању рекла је да је одлука да Научни клуб буде отворен у Горњем Милановцу и ПУ „Сунце“ дошла захваљујући резултатима који су вредни пажње што се тиче активности и креативности васпитача: „Пре осам месеци у ПУ „Сунце“ су отворили један дечији истраживачки центар и заиста на један другачији и креативан начин показују све оно што би деца тог узраста требала да науче. Ја верујем да се то ради у свим вртићима, али ПУ „Сунце“ је дошла на идеју да отвори истраживачки центар за њихову децу. Ми смо им само ветар у леђа, да им кроз одређене пројекте помогнемо можда мало и новчано.“

Предвиђено је да научни клуб ради искључиво према потребама деце. До сада су била укључена деца из предшколске установе и из основних школа, а сада ће се то проширити сарадњу и са средњим школама, али ће бити отворен и за све суграђане заинтересоване за науку.

Након свечаног отварања Научног клуба малишани из ПУ „Сунце“ заједно са својим васпитачима приредили су Мини фестивал науке где су на креативан начин показали како је науку и све у вези са њом могуће применити још од најранијих узраста.

Previous Удружено до лапараскопског апарата за Општу болницу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I