Eng

Es

It

Sp

У сусрет „Данима шилопајске панораме“ и првој производњи воћарске задруге „Шилопај“

У сусрет „Данима шилопајске панораме“ и првој производњи воћарске задруге „Шилопај“

У сусрет петим „Данима шилопајске панораме“ и 80 година постојања Цркве Светог Николаја, у Месној заједници Шилопај у току су завршне припреме. Према речима председника скупштине удружења „Шилопајска панорама“ Драгана Марјановића припреме су обухватиле реконструкцију свештеникове куће, а урађена је и ограда на Трпезарији љубави. У школском дворишту направљена је бина која ће служити за „Дане шилопајске панораме“, али и за организовање различитих културно-уметничких програма. „Потрудили смо се да инфраструктурно подигнемо простор, а уз помоћ општине Горњи Милановац, Јавног предузећа за изградњу и Јавног комуналног предузећа урадићемо 100 метара прилазног пута црквеној порти, ширине 3,5 метра и паркинг за око 40 возила, чиме ћемо избећи скрнављење травњака“, рекао је Марјановић.

Предстојећа манифестација, богатим програмом ће засигурно привући бројне посетиоце. Програм ће бити отворен фудбалским турниром, планирано је и озваничење отварања задруге, као и шаролик музички програм. У суботу ће се одржати традиционално такмичење у спремању гулаша, али и традиционална бициклистичка вожња трасом бивше пруге. С тим у вези, Марјановић је открио и један нови пројекат: „Урадили смо геодетски снимак за целу трасу пруге и преговарамо се удружењем „Југо циклинг кампања“ око израде пројекта за ту стазу и очекујем да ћемо је успешно завршити.“ У недељу је најзначајнији дан манифестације, када ће се обележити 80 година постојања цркве, планиран је долазак владике Јустина, а у порти цркве биће изложена традиционална шилопајска јела.

Осим предстојеће манифестације „Дани шилопајске панораме“, предвиђена је и прва производња ракије воћарске задруге „Шилопај“.

Директор воћарске задруге „Шилопај“ Бранко Миличић рекао је да је од прошлогодишњег оснивања задруге па до данас доста инвестирано у опрему: „ Стигао је лампек, ту су хладњача и сушара, опрема је убачена у наш објекат који смо привели намени и радимо на грађевинским радовима да тај објекат пустимо у рад. Планирано је да 19. јула крене прва производња, а акценат ће бити стављен на ракију од шљиве и сушењу шљиве.“

„Кад је богато село, богата је и држава“, рекао је један од чланова задруге, Мирко Јефтић, и истакао да у селу имају и крушке, малине, купине, па ће оснивањем задруге имати пласман и за Европску унију.

Подсетимо, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, потписао је прошле године са министром без портфеља задуженим за регионални развој и рад јавних предузећа Миланом Кркобабићем уговоре о додели бесповратних средстава. Средства се додељују задругама на основу Конкурса који је расписало ово министарство у оквиру спровођења програма за равномерни регионални развој који је усвојила Влада Републике Србије.

Том приликом, између осталих, основана је и воћарска задруга „Шилопај“, која је добила бесповратна средства у износу од 50.000,00 евра.

Previous Плаво благо под Рудником

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I