Eng

Es

It

Sp

У Такову обележено 204 године од подизања Другог српског устанка

У Такову обележено 204 године од подизања Другог српског устанка

Централна прослава обележавања 204 године од подизања Другог српског устанка организована је у знаменитом месту Таковски грм у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и општине Горњи Милановац. Свечаности у Такову присуствовали су секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић , представници Владе Републике Србије, Војске Србије, дипломатског кора, као и бројни грађана.

Испред локалне самоуправе присутне је поздравио председник општине Дејан Ковачевић који је рекао да се окупљањем у Такову одаје почаст владарском дому Обреновића и свима онима који су своје животе узидали у темеље модерне српске државе:

„Можда ове године овај сусрет има и јачу симболику, у тренуцима када се толико говори о судбини Косова, које је колевка свих нас, одакле наш народ, традиција, вера вуку корене и дају нам сопствени идентитет. Династија Обреновића, без икакве дилеме, спада у ред најзначајнијих династија за историју Србије. Милош је својим политичким талентом и проницљивошћу успешно окончао већ започет процес који је једном делу српског народа донео националну и политичку слободу и културни и социјални препород, који је само потврђен Берлинским конгресом. Ништа мања није његова улога као ујединитеља, који је многе супростављене интересе српских великаша помирио и потчинио оном највишем, да само заједништво око најзначајнијег интереса може бити средство које ће Србији донети коначну самосталност. “

Ковачевић је истакао да је и данашњој Србији потребно јединство, заједништво и мир: „Не можемо да бирамо своје место у свету, увек на раскршћу истока и запада, на ветрометини супростављених интереса. Али можемо да наставимо да чувамо Србију тако што ћемо остати доследни мудрој политици тог времена. На нама је да унапредимо живот у Србији, за све њене грађане, да обезбедимо нова радна места, боље услове за здравствену заштиту, да отварамо нове школе, градимо путеве, улажемо у културу… На нама је да повратимо и унапредимо положај и углед Срба у свету да био он био на заслуженом нивоу.“

Председник је закључио да до свега овога можемо доћи ако радимо сви заједно, стрпљиво и марљиво, а са заједничким циљем да донесемо просперитет Србији и српском народу.

 

Previous Председник општине угостио делегације пријатељских градова и општина

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I