U TOKU JE ISTRAŽIVANJE ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA SRBIJE

Dve nedelje od početka obimnog istraživanja zdravlja stanovništva Srbije najviše domaćinstava kontaktirano u Beogradu, Braničevskom okrugu, Južnom Banatu i Šumadiji. Odziv bolji u seoskim sredinama.
Beograd, 20. oktobar 2013. godine – Istraživanje zdravlja stanovništva, koje Ministarstvo zdravlja sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut„, u okviru realizacije projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokanom nivou„-DILS koji se finansira iz kredita Svetske banke, započeto je pre dve nedelje na teritoriji cele Srbije.
Do sada je najviše domaćinstava kontaktirano u Beogradu, Braničevskom okrugu, Južnom Banatu i Šimadiji. Za sada vremenski uslovi ne otežavaju rad na terenu, a anketarski timovi, na osnovu instrukcija, prvo obilaze najudaljenija (najnepristupačnija) mesta. Odziv je za sada prema očekivanjima dobar, bolji u seoskim sredinama.
Na terenu je 77 tročlanih ekipa, odnosno 231 anketar, koji do kraja novembra treba da posete ukupno 6500 domaćinstava u 139 opština, u gradskim i seoskim sredinama. Ispitanici se biraju metodom slučajnog uzorka, a istraživanjem će biti obuhvaćeno oko 19 000 građana.
Posle istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, rađenih 2000. i 2006. godine, ovo, treće po redu treba da pokaže do kakvih je promena došlo u ponašanju i navikama, kakve su potrebe stanovnika u odnosu na zdravlje i korišćenje zdravstvene zaštite i omogućiti efikasno planiranje daljih aktivnosti i mera Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije traje do 30. novembra 2013. godine.

Previous Opštinski štab za vanredne situacije