Eng

Es

It

Sp

Усвојен нацрт Одлуке о усвајању предлога пројекта јавно-приватног партнерства

Усвојен нацрт Одлуке о усвајању предлога пројекта јавно-приватног партнерства

Предлог Одлуке о усвајању предлога пројекта јавно – приватног партнерства за дугорочну испоруку топлотне енергије систему даљинског грејања „ЈКП Горњи Милановац“ из новоинсталисаних котлова на дрвну биомасу и топловодних котлова на гас усвојен је данас на деветој редовној седници Скупштине Општине Горњи Милановац.

Након расписивања Јавног позива који ће трајати 60 дана, ЈКП ће донети одлуку о одабиру приватног партнера и сачинити уговор који ће се наћи пред одборницима скупштине општине на разматрању.

– Приватни партнер треба да изгради постројење и да управља њиме, што значи да ЈКП више неће имати раднике на одржавању котлова, јер то неће бити у његовој надлежности. Јавни позив ће предочити све појединости, па ће онај ко је спреман да уложи новац бити озбиљно разматран као приватни партнер. Општина Горњи Милановац само обезбеђује земљиште на ком ће се градити постројење, а које се налази у близини Компаније Звезда Хелиос – рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњни Милановац.

Котлови ће се налазити у власништву приватног партнера све док траје уговор,а након евентуалног прекида, или истека уговора, остају у поседу Општине, тако да јавно-приватно партнерство не подразумева приватизацију. Бенефити партнера састоје се у дугорочности уговора и стабилности потребе за испоруком топлотне енергије.

У плану је да изградња нове котларнице на биомасу и гас, која ће бити повезана са две постојеће у Ломиној и Железничкој улици, почне у септембру. Комплетна улагања у изградњу постројења и повезног топловода вршиће приватни партнер, од кога ће ЈКП откупљивати топлу воду и даље грађанима дистрибуирати и наплаћивати топлотну енергију. Поред еколошке добробити,у смислу смањења штетних гасова које је производило сагоревање мазута, пројекат обезбеђује и економске погодности. До сада је за МWh издвајано 85,30 евра, а нова предвиђена цена од 53,43 евра донеће уштеду од 33%, што ће директно утицати и на смањење рачуна грађана.

Previous Одржана четрнаеста седница Општинског већа Општине Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I