Eng

Es

It

Sp

Вечни белег Славку Крунићу

Вечни белег Славку Крунићу

У дворишту основне школе у Каменици, откривен је споменик Славку Крунићу (1978-1999), стрелцу 53. граничног батаљона, који је пре 20 година настрадао херојски бранећи отаџбину. Уз присуство Војске Републике Србије, председника општине Горњи Милановац, свештеника Далибора Милошевића, сабораца и многобројних мештана, споменик настрадалом јунаку са Кошара открили су брат Бранко, синовица Ива и синовац Марјан.

Емотивним говором, присутнима се, најпре, обратила мајка настрадалог јунака, Љиљана Крунић.

„Када смо му отишли на заклетву, био је то најсрећнији дан за нас. Он у првим редовима, све на њему дуби. Хвалио га је старешина, срце нам је треперило, али све што је лепо кратко траје. После два месеца одлази у Ђаковицу, као припадник 53. граничног батаљона у саставу Приштинског корпуса, а после неколико дана и на реон карауле Кошаре. Телефоном смо се чули 20. априла и тада ми је рекао: Још само 60 дана, ситни се, и ово ће се звати лани. Онда је настала паклена борба – НАТО бомбардовање, тајац, ништа више од комуникације“, рекла је Славкова мајка.

Вест о Славковој погибији стигла је 31. маја, а након повлачења јединица, са места погибије преузели су га припадници немачких војних снага и представници КФОР-а и предали нашим властима са телима других неидентификованих припадника војске. Испрва је сахрањен на Лешћу, а након ДНК анализе и потврде идентитета, 10. октобра је извршена есхумација. Дан касније, 11. октобра, сахрањен је на Ћајића гробљу, уз највеће војне почасти.

Присутнима се обратио и директор школе у Каменици Зоран Пантовић, истакавши да спомен-биста у школском дворишту треба да данашње и будуће генерације подсећа на лик и дело, жртву и храброст војника Славка, а све нас да опомене на ужасе ратног вихора које он са собом носи.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да данас Србија говори гласно о свим агресијама које су је задесиле у прошлости и сећа се свих припадника и Војске Србије и свих жртава које су дале своје животе за отаџбину у НАТО агресији.

„Данас се први пут НАТО агресија зове правим именом. Ове године имали смо обележавање 20 година од агресије 19 земаља, чланица НАТО-а на једну малу, суверену државу, Србију. На нама је, који се бавимо политиком, да се то време не понови, да никад више не морамо да шаљемо нашу децу у рат и надам се да ће у будућности Србија живети у миру, јер ми то сви заслужујемо. Породици Крунић желим да се поноси Славком, као што ћемо се и ми увек поносити. Хвала директору Зорану што ће сваке године одржавати јавни час, да се сећамо и наше историје и Славка и свих припадника Војске Србије који су дали живот за отаџбину. Нека му је вечна слава“, истакао је први човек општине.

Откривена спомен-биста вајара Зорана Васиљковића, подсећа и подсећаће будуће нараштаје на једног великог и храброг војника који је изгубио живот жртвујући се за слободу отаџбине.

Previous ГРАД И СЕЛО СПОЈИЛО 1200 МЕТАРА НОВОГ АСФАЛТА

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I