Eng

Es

It

Sp

Већници усвојили други ребаланс буџета

Већници усвојили други ребаланс буџета

У Великој сали органа општине Горњи Милановац одржана је двадесет осма седница Општинског већа општине Горњи Милановац. На дневном реду нашло се шеснаест тачака.

Након усвајања Записника са претходне седнице, већници су једногласно усвојилиЗакључак о утврђивању предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Горњи Милановац за 2017. годину (други ребаланс) и упутили га Скупштини општине на разматрање и усвајање.

„Овим ребалансом буџета предлаже се прерасподела средстава по појединим буџетским корисницима и наменама у износу од 20.020.000 динара, док је код индиректних буџетских корисника извршена прерасподела средстава по наменама у оквиру расположивих лимита. Буџет за 2017. годину добро је испланиран, а ми смо у договору са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и Министарством привреде одложили за пролеће 2018. године радове на Индустријској зони и радове на изградњи кишне канализације у Карађорђевој улиции за то ћемо планирати средства у буџету за 2018. годину, а да средства не би стајала неискоришћена ми смо их прерасподелили на позиције на којима су потребнија. За пројектну документацију за соларне панеле на зградама општине, Дома културе и хале „Бреза“ издвојено је 1.500.000 динара и то је један од приоритета јер су рачуни за гас и елетричну енергију знатно повећани почетком рада Дома културе. Прерасподелом средстава обезбеђено је још 2.800.000 динара за гасификацију ОШ „Свети Сава“.У складу са Локалним акционим планомзапошљавања општине Горњи Милановац закључени су уговори између Националне службе за запошљавање, општине Горњи Милановац и буџетских корисника о запошљавању и унапређењу радних способности и побољшања материјалног положаја незапослених лица на територији општине Горњи Милановац. По основу наведеног Програма и закључених Уговора, Национална служба за запошљавање уплатиће буџетским корисницима на наменске подрачуне средства у износу од 6.247.600 динара.Ова средства су у складу са Уговорима о спровођењу јавних радова распоређена на поједине буџетске кориснике“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Као трећу тачку дневног реда, Општинско веће донело је Закључак о утврђивању предлога Одлуке о образовању месних заједница на територији општине Горњи Милановац и упутило га Скупштини општине на разматрање и усвајање.

„Општинско веће формирало је Радну групу од седам чланова чији је задатак био израда Одлуке о образовању месних заједница на територији општине Горњи Милановац. На челу Радне групе био је члан Општинског већа Душан Дражовић. До сада је важила Одлука из 2009. године, али с обзиром да је дошло до промене закона и Статута општине и она је морала бити промењена. По новој Одлуци образује се 51 месна заједница. Одлуком су прецизно утврђени послови месне заједнице. Такође, прописано је да месне заједнице имају Савет месне заједнице као представничко тело грађана. Савет би имао од 7 до 11 чланова, у зависности од одлуке Општинског већа. Савет би имао председника и заменика председника. Избори за Савет месне заједнице морају да се организују у року од 60 дана од дана ступања на снагу нове Одлуке“, истакао је начелник Општинске управе Александар Јевтовић.

Председник општине истакао је да очекује да након избора председници Савета месних заједница са новим еланом и енергијом раде у интересу мештана својих месних заједница.

Такође, Општинско веће донело је и Закључак о утврђивању предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о образовању општинског штаба за ванредне ситуације за територију општине Горњи Милановац и Закључак о утврђивању предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о организацији и начину обављања јавног превоза путника на територији општине Горњи Милановац, која се усклађује са новим Законом о управном поступку, и упутило их Скупштини општине на разматрање и усвајање.

Скупштини је упућен нови Статут Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“. Директор Драган Арсић истакао је да је било неопходно ускладити Статут са Законом о изменама и допунама Закона о култури.

Општинско веће донело је Закључак о прихватању предлога Информације о припремљености основних и средњих школа на територији општине Горњи Милановац за школску године 2017/2018. годину и упутило га Скупштини општине на разматрање и усвајање. Начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић истакла је да су школе спремно ушле у нову школску годину. Ове године је уписано десет мање првака у основним школама, али је у средњим школама уписано четрдесет првака више. У ЕТШ „Књаз Милош“ отворено је ново одељење за туристичке техничаре, а према њеним речима наставиће се са разговорима са привредницима како би се утврдило који су образовни профили потребни привреди Горњег Милановца. Сви професори са мањком норме часова збринути су у другим школама, тако да нема вишкова. Грејни системи су спремни, а Основна школа „Свети Сава“ ће захваљујући средствима локалне самоуправе прећи на грејање са чврстог горива на гас, истакла је Сандра Раловић.

Општинско веће донело је Решење о прихватању измена и допуна финансијског плана и програма пословања Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац, Решење о прихватању измена и допуна финансијског плана Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“, Решење о прихватању измена и допуна финансијског плана Апотеке Горњи Милановац и Решење о прихватању измена и допуна финансијског плана Центра за социјални рад општине Горњи Милановац.

„Данас смо, између осталог, усвојили и измене финансијског плана за Aпотеку Горњи Милановац како би апотекарској установи помогли, бар када је у питању зарада запосленима. Дуг од око 60 милиона динара је смањен за око 18 милиона динара из текућих прихода апотеке. Ми, као општина, не можемо директо утицати и плаћати лекове, јер то законом није дозвољено, али можемо материјално помагати бар када је у питању исплата зарада запосленима. Управни одбор Aпотеке донео је одлуку да се почне са преговорима којима би Апотека Горњи Милановац била дата на коришћење приватним лицима. Да ли ће то бити у виду закупа или јавно -приватног партнерства, видећемо. Ја ћу се укључити у преговоре, а услови које ћемо изнети пред заинтересоване приватне партнере су да мрежа апотека мора остати иста, дуговања се морају измирити и морају се преузети запослени. Мислим да је то најрационалније решење, јер не видимо другорешење када је у питању опстајање апотеке у власништву општине Горњи Милановац“, истакао је председник општине.

Након извештаја општинског правобраниоца Марије Филиповић, чланови Општинског већа усвојили су Записник Комисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа и напада паса луталица, са седнице Комисије од 13. септембра 2017.године и Закључак о исправци записника Комисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа и напада паса луталица, са седнице Комисије од 04. августа 2017. године. Усвојена су и Решења о увећању апропријације и Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве.

Previous Бесплатна регистрација стамбених заједница

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I