Eng

Es

It

Sp

Вредност прославе 100 милиона динара

Вредност прославе 100 милиона динара

100 милиона динара вредност прославе ДВА века од подизања Другог српског устанка

Сва знаменита места, културни објекти и инфраструктура засијаће за прославу, али и остати уређена и за предстојеће године, изјавила је начелница Општинске управе Горица Петровић.

Намера и обавеза Општине Горњи Милановац је да достојанствено обележи јубилеј од великог значаја за Српску историју, али и са тежњом да улепшано окружење остане и за убудуће. Највећи део посла презуела је Општинска управа којом руководи начелница Горица Петровић. Општинска управа је као стручно-оперативни орган носилац највећих инвестиција, и у обавези да спроводи све јавне набавке поштујући Закон о јавним набавкама и Закон о буџестком систему, као и да изврши уговорене послове.

– “ Част је и привилегија, али и превелика одговорност и обавеза бити на челу оперативног тима који има задатак да обележи ДВА ВЕКА Таковског устанка уз пуну подршку Председника општине и других општинских органа. Ово је наше време и прилика да много тога урадимо што ће остати забележено у историјским списима као архивска грађа а која ће, надам се, служити као добар модел онима који буду имали ту част да обележавају 300 година и сваки наредни век“, рекла је Петровићева.

   

Колико је заиста било посла око припреме јубилеја говоре новчане бројке средстава које су пратиле сваку, па и најмању инвестицију на унапређењу и естеском уређењу наше територије и свих знаменитих места, а које се тичу периода у доба Обреновића. Поред општинских средстава,на располагању су била и донаторска средтсва.

Адаптација објекта у знаменитом месту „Таковски грм“ коштала је 3.298.531 динара. Док је адаптација мокрог чвора у Таковском музеју коштала 1.027.854 динара. Партерно уређење Таковске цркве Брвнаре износило је 821.500 динара. Набавка стаза и завеса за Окружно начелство и Музеј износи преко 300,000 динара, постављање бехатона код Дома здравља до 400.000 динара, молерски радови на јавним објектима преко 300.000 динара. Кошење, озелењавање, сађење ниског растиња, уређење зелених површина приближно 1.2 милиона динара. Прибављена је слика знаменитог српског сликара Живорада Настасијевића (1893 – 1966) у вредности 240.476 динара. За мобилијар у Таковском знаменитом месту и делом у граду у смислу постављања клупи за седење, канти и корпи за отпадке потрошено је 3 милиона динара. За тридесет савремених инфотабли и сигнализација у сваком знаменитом месту од важности за нашу историју, а које двојезично описују знаменитост историјског места или објеката, модерно и практично дизајнираних, издвојено је 1.3 милиона динара.

   

Само једно аутобуско стајалиште износи 60.000 динара, а за седам колико је постављено на горњомилановачкој територији, Општина је издвојила близу пола милиона динара са урачунатим порезом. Тако да су у току протекле недеље постављена три стајалишта према Београду, два у селу Брђани, један на Рапај брду и један у Млаковцу. А постављају се још два у Угриновцима и Срчанику.

Засебно су била велика издвајања за уређење знаменитог места Таково, као и самог насеља Таково, музеја у граду и Такову, Милошевог конака у Црнући, за уређење јавних и зелених, површина, улаза у град из правца Београда, Чачка, Норвешке куће. Додатним републичким средствима извршено је препокривање два непокретна културна добра – Милошевог конака у Црнући са око 2.5 милиона динара и цркве Брвнаре са 1.9 милиона, док је обавезу за партерно уређење оба објекта преузела и финансирала Општина Горњи Милановац.

Уколико укалкулишемо путну инфрструктуру и досадшња улагања Путева Србије са урађеним путним правцом Сврачковци – Горња Црнућа – Враћевшница – ка Милошевом конаку, укупне дужине 3.66км и вредности 22 милиона динара, као и са додатно планираним средствима која ће тек бити утрошена за санацију путног правца ка Такову, очекује се да ће само у путну реконструкцију бити утрошено близу 40 милиона. Локално предузеће за путеве асфалтирало је бину и стазе у комплексу Таково, вредности 3.7 милиона динара. У склопу приреме прославе, свим горњомилановачким јавним предузећима и установама пребачена су буџетска средства за реализацију планираних активности од издаваштва монографија, публикација, научних скупова, изложби, концерата..издвајамо 400.000 динара за издавање књиге Проф. др Трнавац, 300.000 за издавање Зборника, милион динара за израду сувенира… За потребе реализације једне од мера активне политике запошљавања планираних општинским Локалним акционим планом запошљавања, буџетска средства у износу од 4 милиона динара биће утрошена за јавне радове, који су организовани на одржавању и обнављању јавне инфраструктуре, одржавања и заштите животне средине и природе и то најпре у местима која су повезана са личностима и догађајима из Другог српског устанка.Овим средствима биће радно ангажован један број незапослених лица наше Општине.

    

У циљу модернизације Градског трга уведен је бесплатан интернет у сарадњи са компанијом Орион –Телеком, постављен је лед екран вредности 3,3 милиона, као и видео надзор у главној улици приближне вредности 3 милиона.

Уколико би се подвукла црта свих општинских, републичких и донаторских средства која су до сада уложена, и која ће тек након завршених поступака набавки бити утрошена, она би износилаи преко 100 милиона динара.

Користим прилику да се захвалим многобројним учесницима, запосленима, извођачима радова, првим сарадницима, општинским органима на поверењу и подршци, донаторима и грађанству на разумевању због радова који ће оставити трага на које ћемо сви заједно бити поносни.

Previous Детињство и школовање династије Обреновића

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I