Eng

Es

It

Sp

Zaključci sa danas održane sednice Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovac

Zaključci sa danas održane sednice Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovac

Prikupljeni podaci koji su jutros objedinjeni i čine izveštaj članovima Štaba za vanredne situacije potvrđuju da do današnjeg dana ima ukupno 309 klizišta u 44 mesne zajednice, ugroženo je 234 domaćinstava sa 611 stanovnika, saopštio je predsednik gornjomilanovačke opštine Milisav Mirković na današnjoj sednici Štaba.
Na čitavoj teritoriji gornjomilanovačke opštine najoštećeniji su 18 naseljenih mesta i to od posledica poplava – sela Mlakovac, Brđani, Semedraž, Takovo, Beršići, Lozanj, Gornji Banjani, Leušići, Kamenica, Bogdanica, Donja Crnuća, Vraćevšnica. Sela ugrožena, pored poplava, a sada i klizištima su Zagrađe, Ugrinovci. A najviše šteta od klizišta su pretripela sela rudničkog kraja – Varnice, Trudelj, Dragolj, Ručići – u ovim selima pored neprohodnosti putnih pravaca mnogi stanovnici su ostali i bez kuća i pomoćnih objekata, a i dalje postoji opasnost od kretanja zemljišta.
Teška mehanizacija, kamioni, skipovi, bageri i druge mašine lokalnih opštinskih preduzeća za puteve, preduzeća za izgradnju, uz veliko angažovanje privatnih građevinskih firmi “AzVirt”, “Svin”, preduzeće za puteve Beograd i putevi Čačak, su neprestano na terenima širom opštine.
Opštinske komisije za procenu štete svakodnevno do kraja nedelje popisuju po terenima. Na opštinsku pisarnicu, kao i po prijavama u mesnim kancelarijama, unazad nekoliko dana se oglašava oštećeno stanovništvo, tako da i na osnovu tih prijava deluju ekipe na terenima. Mada, sudeći po pojedinim nerealnim prijavama, članovi Štaba apeluju na građanstvo na verodostojne izjave i prijave jer će se provera stanja vršiti na više načina.
U selu Brđani do sada je evidentirano 120ha oštećene obradive površine. Naime, sav mulj, šoder, razni otpad i sve što su vode Despostovice i Dičine ponele duž opštine Gornji Milanovac nalazi se na oranicama Brđanskog polja. U toku je velika akcija raščišćavanja udruženih meštana i volontera.
Dopisom Ministarstava poljoprivrede, zabranjuje se korišćenje za sopstvene potrebe i stavljanje u promet svih poljoprivrednih proizvoda sa poplavljenog područja – zasadi različitih vrsta povrća, voće i dr poljoprivredne kulture kao i poljoprivredni proizvodi uskladišteni u ambarima, trapovima, poplavljenim plastenicima jer postoji mogućnost kako kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja, tako i mogućnost hemijskog zagađenja. Komunalno preduzeće vrši kontrolu ispravnosti vode lokalnih vodovoda u Pranjanima, Brajićima, Teočinu, Brđanima, Vraćevšnici i Gornjoj Crnući. Crveni Krst i Centar za socijalni rad izvršiće distribuciju pomoći u hrani i vodi najugroženijim licima u Zagrađu, Trudelju, Varnicama i Ugrinovcima.
Pojedini poljoprivredni proizvođači zatražili su pomoć u senu i stočnoj hrani koja će im biti otpremljena. Bale sena u velikim količinama donirali su Tomašević Dragan iz Takova, Milan Glišović i Petrović Ratko iz Velereči i gornjomilanovački vojni garnizon. Takođe, Radomir Nedić iz Teočina donirao je Crvenom krstu 1.500 kg krompira za potrebe narodne kuhinje. Stanovnici Radničke ulice, tzv. Tipolastičinog nasilja, pripremili su pakete humanitarne pomoći za Krupanj, do sada na računu Crvenog krsta ima 73.000 novčanih donacija, novčana sredstava prikupljaju mladi i volonteri Gornjeg Milanovca, kao i mnogobrojni građani. Humanitarna pomoć stiže svakodnevno, u toku dana stižu kamioni mekedonskih opština Kumanovo i Kavadarci, a stigla je pomoć i iz slovenačke opštine Starše. Sva novčana sredstava biće uplaćivana na uplatni račun budžeta za otklanjanje posledica od elementarne nepogode na području opštine Gornji Milanovac broj:

840-744151843-84 sa pozivom na broj 85041100

Zbog proglašene trodnevne žalosti na teritoriji Republike Srbije, otkazuju se sve kulturne sportske i druge manifestacije na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a zastave su spuštene na pola koplja.

Previous Održana zajednička sednica Opštinskog veća i Štaba za vanredne situacije

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I