Eng

Es

It

Sp

Завршена санација крова цркве брвнаре у Прањанима

Завршена санација крова цркве брвнаре у Прањанима

Поводом завршетка радова на санацији крова цркве брвнаре у Прањанима, данас у 12 сати, одржана је конференција за новинаре у црквеној порти. На конференцији је говорио председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић и представници Завода за заштиту споменика културе Краљево, мр Катарина Грујовић Брковић в.д. директора и Рајко Чубрић, архитекта.

Пројекат Санација крова цркве брвнаре у Прањанима реализује се средствима Министарства културе и информисања РС и средствима из буџета општине Горњи Милановац. Вредност пројекта износи 5.370.000,00 динара.

„Ја желим прво да се захвалим Заводу за заштиту споменика културе из Краљева, који је препознао значај ових објеката испред којих се налазимо. Задатак локалне самоуправе је да се укључи у сва дешавања која Завод за заштиту споменика културе спроводи на територији општине Горњи Милановац. Највећи део средстава је, наравно, одвојила Република Србија и према конкурсу Завод за заштиту споменика културе је добио преко 5 милиона динара од Републике за реализацију ових радова. Општина Горњи Милановац је такође помогла са одређеном свотом новца, која није велика, али нам је важно да се укључимо у сваки пројекат. Доста тога имамо што је под заштитом споменика културе, поготову Завода из Краљева, и ми смо ту да се одазовемо свакој акцији, јер култура је нешто што баштинимо, и треба да остане и после нас за неке нове генерације. Када спојимо и туризам са том целом причом наше културне баштине, онда ћемо имати поптуни ефекат. Ми ћемо у наредном периоду имати један велики пројекат овде у Прањанима који ће такође бити под окриљем Завода за заштиту споменика културе, а то је Галовића поље, које је сад у предфази, где ћемо градити једну писту, да покушамо да покажемо како је то некад изгледало, када су спашавани амерички пилоти, а биће изграђен и један меморијални центар. Све ће то опет остати нама да на понос чувамо, да чувамо нашу традицију и успомену на људе који су све то радили. Такође, имаћемо у наредном периоду и око знаменитог места Таково доста улагања, а без уске сарадње локалне самоуправе, државе и Завода за заштиту споменика културе ми то свакако не можемо да урадимо. Желимо да нашу традицију и нашу културу презентујемо на најбољи начин свим посетиоцима Горњег Милановца.“ – рекао је Дејан Ковачевић.

Црква брвнара у Прањанима код Горњег Милановца саграђена је 1827. године, као парохијска црква, али је њен значај опао изградњом нове зидане цркве почетком 20. века. У том периоду је изостало текуће одржавање храма, услед чега је шездесетих година 20. века била готово у потпуности девастирана и склона паду, па су изведени опсежни конзерваторско-рестаураторски радови. Вредност цркве брвнаре у Прањанима, као и других у околним селима (Таково, Љутовница) и њихов значај за очување хришћанске вере у доба владавине Отоманске империје, препознати су још у време оснивања модерне службе заштите, па је храм Преображења Христовог утврђен за непокретно културно добро – споменик културе 1949. Године. Накнадна валоризација храма довела је до његовог уздизања за још један степен заштите, па је 2000. Године црква брвнара утврђена за споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Због дотрајалости кровног покривача израђен је пројекат санације и 2019. године добијена су средства од Министарства културе и информисања Републике Србије за његову санацију. Пројектом је извршена санација крова, односно, замена дотрајалог кровног покривача новим, израђеним традиционалним методама цепања храстове грађе и спровођењем хидрофобне заштите кувањем шиндре у мешавини катрана и ланеног уља. Због недостатка средстава за комплетан завршетак радова и вођење неопходног конзерваторског надзора у финансирање пројекта се укључила Општина Горњи Милановац, чији представници су шватили важност пројекта и вредност читавог комплекса у Прањанима.

„Данас смо у великој радости, јер смо и у овим временима која су оваква каква су, за све нас који живимо у овој земљи, успели да урадимо велику ствар и да покажемо да смо генерација која може да сачува оно што им је дато од предака на чување. Велика ми је радост што ћемо и онима после нас имати шта да оставимо на чување. У храму се служи редовно на Преображење, а имамо у плану да почнемо суботом да служимо и литургије за упокојене, пошто су некад у овој цркви обављана опела.“ – рекао је Јереј Војислав Рисимовић, парох Прањански.

У 2019. години је, на иницијативу локалне заједнице, извршено и пресељење Гавровића чардака, такође непокретног културног добра од великог значаја за Републику Србију, у црквену порту, чиме је комплекс још више добио на значају.

„Једном занимљивом акцијом чардак је на старој локацији расклопљен, односно, расклопљен је кровни покривач, и скинут је кров, а затим је комплетан објекат камионском дизалицом подигнут и довезен овде на простор црквене порте. Касније смо ми урадили нову кровну конструкцију и нови кровни покривач, јер је стари био потпуно оштећен и није било услова да се он враћа, већ је било неопходно да се постави потпуно нови. Замењени су, односно, допуњени елементи ентеријера и капци на прозорима, све оно што је недостајало, тако да је он спреман сада за једну лепу туристичку презентацију, да то тако назовемо“ – рекла је Катарина Грујовић-Бркић.

Previous Асфалтирана Улица Тихомира Матијевића

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I