Eng

Es

It

Sp

Завршни рачун оцењен као успешан

Завршни рачун оцењен као успешан

Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштва капитала и других облика организовања, Одлука о завршном рачуну општине Горњи Милановац за 2018. годину, Предлог правилника о додели подстицајних средстава за развој сеоског туризма, неке су од тачака са данашње, 62. седнице Општинског већа.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је задовољство завршним рачуном, јер су сви буџетски корисници законски трошили средства, није било пробијања опредељеног буџета за 2018. годину.

„Имамо изузетно високо пуњење буџета од 93 процената, што значи да смо реално планирали буџет у претходној години. Такође, и расходи који су остварени са преко 88 процената су нешто чим можемо да се поносимо. Све што је планирано од капиталних инвестиција да се уради, урађено је. Око 200 милиона издвојених средстава за инвестиције, највише у путну инфраструктуру је нешто чиме се, већ трећу годину, поносимо. Имали смо и поплаве које су задесиле део наше територије, тако да смо много више од тих 200 милиона утрошили у путну инфраструктуру, у враћање у пређашње стање после поплава, највише на територији Трудоља и Драгоља и околним селима“, истакао је Ковачевић.

На данашњој седници је било речи и о доласку државне ревизорске институције. Планирано је да се од 4. јуна започне контрола утрошка средстава буџета за 2018. годину општине Горњи Милановац. Контрола ће, према речима Ковачевића, бити спроведена по три основа: контрола издавања новца за плате запослених, трошење буџетских средстава за расходе, када је у питању социјална заштита, и контрола јавних набавки. Контрола би требало да буде завршена до 1. октобра 2019. године, након чега ће јавност бити упозната са резултатима исте. За комплетну контролу завршног рачуна општине Горњи Милановац биће ангажована екстерна ревизија, како би и ревизија и завршни рачун били доступни одборницима.

Већници су усвојили и Предлог правилника о додели подстицајних средстава за развој сеоског туризма.

„Као што је познато у пољопривреду улажемо много, од 50 милиона динара, преко 44 милиона одлази на директне субвенције пољопривредним произвођачима. Општина Горњи Милановац је превасходно привредно оријентисана, тако да су пољопривреда и туризам две гране које ћемо настојати да развијамо у будућности. По први пут одвојили смо скромних три и по милиона динара за финансирање подстицаја категоризације објеката који се баве сеоским туризмом. Најпре ћемо видети колико има заинтересованих домаћинстава која би се бавила туризмом. Уколико интересовање буде велико, определићемо већи део новца за следећу годину, јер нам је циљ да имамо што више категорисаних домаћинстава, како бисмо могли да подижемо потенцијал што се тиче туризма на територији наше општине“, рекао је Ковачевић.

Чланови Општинског већа донели су и Решење о изменама и допунама решења о распореду средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре. Средства од 47.341.056,00 динара распоређена су за рехабилитацију улица Илије Бирчанина, Рада Кончара, Солунског фронта, Тихомира Матијевића и дела Железничке улице. Средства у износу од 21.563.811,60 динара распоређена су за асфалтирање некатегорисаних путева у Месним заједницама Прањани, Гојној Гори, Коштунићима, Доњој Црнући, Горњим Бањанима, Доњим Бранетићима и Драгољу.

Previous Враћевшница – административни центар гружанског краја

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I