Златна медаља „Таковски устанак“ за министарку Ирену Вујовић

Комисија за Кадровска, административна и мандатно-имунитетска питања Скупштине општине Горњи Милановац, поводом прославе празника општине Горњи Милановац, 23. априла, дана када је у Такову 1815. године подигнут Други српски устанак, на свечаној седници Скупштине општине Горњи Милановац, доделила је награде за 2024. годину, и то златну медаљу „Таковски устанак“ и пет сребрних медаља „Таковски устанак“.

– Снажног сам уверења да је општинска администрација на челу са председником општине, господином Дејаном Ковачевићем, у претходних осам година испунила свој задатак и бавила се својим послом, за који је добила поврење становника наше општине. Важно је рећи да не бисмо били у оваквој ситуацији да нисмо имали подршку. Овом приликом упућујем најискренију захвалност Влади и председнику Републике Србије на непоколебљивој подршци и партнерству за нашу општину. Такође, пружамо им снажну подршку у борби и настојањима да кроз јединство и слогу нашег народа, успеју да се изборе са притисцима и непринципијалним облацима који су се надвили над нашом земљом. Сигурни смо у позитиван исход – рекао је Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац.

Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац рекао је да општина Горњи Милановац има ту част и дужност да сваког пролећа, као свој дан- Дан општине, 23. април, обележи подизање Другог српског устанка, не само као карактеристични локални празник, већ као јубилеј који носи симболику од државне, па чак и међународне важности.

– Горњи Милановац има почасно место на мапи Србије и ми морамо оправдати часно име које су за нас извојевали наши преци. Поносни смо што смо део овог географског подручја, обележеног историјом и слободарском традицијом. Пратећи председника Републике Србије Александра Вучића и Владу Републике Србије, који постижу огромне резултате на свим пољима померају границе мoгућег и свакодневно унапређују квалитет живота сваког човека у нашој земљи, трудимо се да то остварујемо и у нашој локалној самоуправи. Са ауто-путем „Милош Велики“ и изградњом приступне саобраћајнице од Горњег Милановца до петље Таково, која ће бити завршена до октобра месец ове године, наша општина добија нову развојну шансу за бољу будућност како наше привреде, тако и велико туристичког потенцијала. Захваљујући председнику, господину Вучићу, који је препознао неопходност наше општине да се повеже са аутопутем, и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре које је определило 30 милиона евра за изградњу приступне саобраћајнице, ова инвестиција представља највећу инвестицију у наш крај у последњих 6 деценија. Од Владе Републике Србије, а преко Министарства за заштиту животне средине на основу урађених пројеката, добили смо 431 милион динара за изградњу канализационе мреже у општини Горњи Милановац и то у насељеним местима: Млаковац, Луњевица, Велереч, Таково, Рудник, Прањани и у Враћевшници. Радови на тим канализацијама су у току, а у току ове године завршићемо и пречишћиваче отпадних вода.  Од Министарства за заштиту животне средине на основу пројекта добили смо средства у висини од 5,2 милиона динара за чишћење дивљих депонија, где је очишћено 28 сметлишта и тако је Горњи Милановац постао прва општина у Србији без дивљих депонија. Такође, смо потписали уговор о суфинансирању, реализацији пројекта набавке и замене реконструкције и санације котларнице у ОШ „Десанка Максимовић“ у износу од 2,96 милиона динара, где је из локалног буђета издвојено нешто више од три милиона. Преко Министарства државне управе и локалне самоуправе ове године општина Горњи Милановац потписала је уговор чији је предмет пројекат извођења и изградње спортских терена за кошарку и одбојку као и теретане на отвореном на локацији СПЦ Горњи Милановац. Вредност ових радова је 16 милиона динара, а учешће општине 2,3 милиона динара. На данашњи дан 2023. године, обећали смо пуно и та обећања смо испунили – изјавио је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Златна медаља „Таковски устанак“ 2024. године припала је Ирени Вујовић  министарки за заштиту животне средине за изузетан допринос очувању животне средине, развоју и афирмацији општине Горњи Милановац.

– Изузетна ми је част што сам добила признање Златна медаља „Таковски устанак“ за изузетан допринос очувању животне средине, развоју и афирмацији општине Горњи Милановац. Ово признање је резултат нашег заједничког залагања за бољи и чистији Горњи Милановац. Током две године, колико сам на челу Министарства заштите животне средине, трудила сам се заједно са својим тимом и нашим партнерима у локалним самоуправама да пажљиво разматрамо потребе и иницијативе грађана и  да по приоритету радимо на пројектима који ће унапредити квалитет живота свих грађана. Уз подршку Министарства, Горњи Милановац је пре две године очистио чак двадесетосам локација на својој територији и постао прва општина у Србији без дивљих депонија, прва општина у којој смо започели капитални пројекат недостајуће канализационе мреже и биће међу првим општинама у којима је тако важан пројекат и реализован – изјавила је Ирена Вујовић,  министарка за заштиту животне средине.

Сребрне медаље „Таковски устанак” 2024. године припале су Станици Левајац, дипломираном економисти и дугогодишњој генералној директорки „Кансаи Хелиос Србија“, Радмили Трифуновић, дипломираном економисти, генералној директорки „Металца“ а.д., затим предузећу Кансаи Хелиос Србија а.д, Рајку Кандићу, дугогодишњем добровољном даваоцу крви и Протојереју – ставрофору хаџи Далибору Милошевићу, пароху каменичком.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous У присуству министра Селаковића положени венци у Такову