Eng

Es

It

Sp

Знање и иницијатива као покретачи обнове села

Знање и иницијатива као покретачи обнове села

Удружење „Шилопајска панорама“ и МЗ Шилопај организовали су протеклог викенда у Шилопају веома посећен округли сто на тему „Обнова села кроз развој пољопривредне производње“. На скупу су учествовали предавачи из чачанског Института за воћарство и предузећа Interfood, као и и Компаније МeiLAb из Београда и Научно-технолошког парка Чачак.

Занимљиве теме окупиле су локалне произвођаче. Тако се могло чути на који начин произвести квалитетну шљивовицу, како задругарство представља шансу за обнову пољопривредне производње, више о скупљању, гајењу и откупу лековитог биља, могућностима пошумљавања зимзеленим дрвећем, а представљена је и еко-плочa као нов, еколошки грађивински материјал.

Учеснике округлог стола је, у име Општине Горњи Милановац, поздравио заменик председника Oпштине Мирослав Миловановић, који је говорио на тему задругарства. Уз ангажовање локалне самоуправе, у протеклом периоду, настале су две нове земљорадничке задруге у Коштунићима, а Општина је спремна да помогне у поступку оснивања и регистрације задруга свима који имају интереса да на овај начин покрену заједничку производњу, у складу са циљевима развоја пољопривреде из усвојене Стратегије развоја Општине Горњи Милановац 2012-2021. године. Он је упознао присутне са актуелним конкурсом за доделу подстицајних средстава у пољопривреди, који предвиђа бесповратну помоћ из буџета Општине пољопривредним произвођачима. То је логичан наставак прошлогодишњег успешног конкурса према коме је 828 пољопривредних газдинстава из буџета Општине Горњи Милановац остварило подстицаје у вредности од 36.086.607,60 динара бесповратних средстава, а у пољопривреду Општине на тај начин инвестирано око 90 милиона динара.

Закључак који се наметнуо је да је обнова производње и села итекако могућа, уз знање, иницијативу и удруживање пољопривредних произвођача, а како је скуп у Шилопају показао ови предуслови су на правом путу да буду остварени.

 

Previous Знањем до квалитетне производње кабасте сточне хране

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I