Eng

Es

It

Sp

Обележена годишњица ослобођења Рудничко-таковског краја од фашизма

Обележена годишњица ослобођења Рудничко-таковског краја од фашизма

Поводом обележавања 73 године победе над фашизмом данас је у згради Окружног начелства у Горњем Милановцу одржан 23. Сабор бораца ослободилачких ратова општине Горњи Милановац и њихових потомака.

Пре самог почетка програма свечаности, на градском тргу на споменик „Слободе“, венце су положили представници Војске Србије, локалне самоуправе, горњомилановачке борачке организације и подружнице друштва за неговање традиције ослободилачких ратова србије до 1918. године.

Владимир Јовановић, организатор Сабора бораца ослободилачких ратова и позвао је све присутне да минутом ћутања одају почаст јунацима који су дали своје животе у вековној борби српскога народа за своју слободу.

У име локалне самоуправе заменица председника општине Јадранка Достанић поручила је присутнима да се слобода као највиша људска вредност не сме игубити нити заборавити.

„На оваквим окупљањима увек изнова схватим колико је тешко не говорити превише, а казати довољно. Има, међутим, једна истина коју није тешко, нити сувишно поновити у свакој прилици. Та истина каже да смо народ који у својој историји има превише ратних дана а који је опет дубоко у свом бићу народ слободарске мисли, добрих домаћина и вредних људи… Зато је наша обавеза да се сећамо свих тих људи који су дали своје животе, наша је обавеза да то што се десило те 1944. године преносимо на будуће генерације. Не смемо никад, ни на који начин да дозволимо да слобода као највиша људска вредност буде изгубљена или заборављена. Зато вама, борцима и потомцима наших славних ратника поручујем да ће општина као и до сада имати дужност али и обавезу да помаже рад борачке организације и обележава важне датуме и догађаје. Желим вам добро здравље и личну срећу“, истакла је у свом обраћању Јадранка Достанић.

Иначе, данашња свечаност поводом обележавања јубилеја – 73године од ослобођења Рудничко-таковског краја од немачких окупатора одржана је у згради Окружног начелства из које је славни војвода Живојин Мишић командовао својим јунацима да крену у одлучну Рудничку офанзиву, када је започета Сувоборско-колубарска битка где је извојевао једну од најблиставијих својих победа. Свечаност су извођењем традиционалних песама употпунили чланови певачка групе Културно уметничког друштва „Шумадија“.

Previous Обележена годишњица мисије „Халијард“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I