Eng

Es

It

Sp

Брана у Мајдану апсолутно безбедна

Брана у Мајдану апсолутно безбедна

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, начелник Штаба за ванредне ситуације Милорад Димитријевић и чланови Штаба обишли су, у пратњи представника предузећа Рудник и флотација „Рудник“, флотацијску брану 9 у Мајдану, у оквиру провере активности и спремности субјеката за зимску сезону, а у складу са усвојеним Извештајем на седници Штаба која је одржана 6. новембра.

Флотацијско постројење почело је са радом 1953. године, када је и изграђена прва брана за одлагање јаловине. Због повећаног обима рада изграђено је још осам брана, а изградња последње бране број 9 почела је 1970. године и ради се етапно. Бране су грађене етапно и свих девет данас чине једну целину. Осматрања бране врше се редовно и то чини овлашћена институција.

„Пошто сам као председник општине и командант Штаба за ванредне ситуације, дошао сам заједно са осталим члановима Штаба да се уверимо какво је стање и безбедност бране број 9 у Мајдану, с обзиром да је она највећа брана на територији општине Горњи Милановац. Брана је безбедна у свим сегментима. Урађена је тако да трпи земљотрес до 9 степени по Рихтеровој скали. Брана је у 2014. години, када су пале стогодишње воде, испунила свој задатак и спречила поплавни талас који би кренуо ка граду из овог правца. Вода која истиче из бране је безбедна по свим еколошким стандардима, а до 2023. године ће бити урађено једно постројење за додатно пречишћавање вода, како би све било по строгим прописима Европске уније у овој области“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић након обиласка бране.

При садашњем капацитету рудника, депонија флотацијске јаловине обезбеђује рад наредних 4 – 6 година.

„Мени је драго да су нас посетили представници општине јер ја нисам доживео да, за мојих 40 година рада овде, руководство општине посети брану. Захвални смо председнику Ковачевићу јер нас је посетио и што нам је омогућио да грађаним прикажемо да је брана апсолутно безбедна. Надзор на брани постоји 24 часа, нон стоп су присутни радници и врши се контрола свих параметара. Брана се гради по најсавременијим принципима и методама градње оваквих објеката. Наредне године радимо нови систем за евакуацију воде, који кошта око 500.000 евра и радимо на изради новог Генералног пројекта бране, како би се сагледала комплетна ситуација на овом објекту и на још већи ниво подигла безбедност грађана низводно од бране и предузећа Рудник и флотација „Рудник“. У поплавама 2014. године, језеро бране је акумулирало 860.000 м3 воде и тиме смо помогли да се заустави велика количина воде која би стигла да града и ми смо поносни због тога“, истакао је менаџер флотације Милован Николић.

На брани су инсталирани уређаји који су директно повезани са Републичким сеизмолошким заводом, као и са Републичком дирекцијом за воде.

У току 2013. године завршени су радови на изградњи система за обавештавање и узбуњивање.

Previous Горњи Милановац представљен на Београдским инвестиционим данима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I