Eng

Es

It

Sp

Дан државности Републике Србије

Дан државности Републике Србије

У Србији се данас обележава Дан државности, у знак сећања на 1804. годину, када је у Орашцу почео Први српски устанак али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски устав – Сретењски устав.

У Горњем Милановцу овај важан дан обележен је полагањем венаца на споменик војводи Живојину Мишићу на Тргу кнеза Михаила.

У име општине Горњи Милановац венац су положили заменица председника општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Бошко Миловановић. Венце су положили и представници Војске Србије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Друштва српско – руског пријатељства.

Окупљенима се обратио вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић.

„Данашњи дан везује васколики српски народ, ма где он живео. Да овај дан није случајно изабран говоре и два значајна историјска догађаја, која су се на данашњи дан десила, у првој половини 19. века. Пре свега говоримо о Марићевића јарузи и устанку, односно борби против дахија, који ће прерасти у велики оружани устанак српског народа под вођством вожда Карађорђа и тај догађај ће „испровоцирати“ Други српски устанак и оно што ће касније историографија назвати Српском револуцијом. Да нисмо само народ ратника и да нисмо само ратовали, што и јесте једна од доминантних одлика нашег народа, говори и други догађај који обележавамо у склопу Дана државности а то је чувена скупштина у Крагујевцу 14. и 15. фебруара 1835. године, када је донет први нововековни српски устав, познат под називом Сретењски устав. Био је то један од најслободоумнијих и најлибералнијих устава које је тадашња Европа познавала. Тај устав гарантовао је грађанима Србије апсолутну личну слободу, ако нису у сукобу са законом. То је било велико достигнуће тадашње Србије. Такође, била је предвиђена подела власти на извршну, законодавну и судску. Хвала свим нашим прецима што су нам омогућили да будемо то што данас јесмо“, истакао је Марушић.

Поводом Дана државности честитку суграђанима упутила је заменица председника општине Јадранка Достанић.

„Поштовани суграђани, данас је велики дан за нашу државу, празник Сретење и Дан државности Републике Србије. Обележавамо га као сећање на збор у Орашцу 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и када је почела Српска револуција и борба за слободу. На овај празник 1835. године, донет је и први српски устав познат као Сретењски устав. Овај датум је међу најзначајнијима у историји Србије. Свим суграђанима и грађанима Републике Србије желим срећан Дан државности. Живела Србија!“

Previous Потписан протокол о сарадњи градова и општина слива Западне Моравe

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I