Eng

Es

It

Sp

Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату

Горњи Милановац се и ове године придружио локалним самоуправама које су обележиле Дан примирја у Првом светском рату. Тим поводом заменица председника општине Јадранка Достанић положила је венац на споменик Војводи Живојину Мишићу на Тргу кнеза Михаила. Поред представника општине Горњи Милановац, венце су положили и представници Војске Србије и Друштава за неговање традиција ослободилачких ратова.

„За четири године, у 14 држава, на три континента, око 50 милиона војника учествовало је у рату, од којих је око 10 милиона изгубило животе. Такође, било је неколико милиона цивилних жртава. Србија је, 28. јула 1914. године, депешом добила обавештење да јој је Аустроугарска објавила рат. Непосредан повод за то било је убиство Франца Фердинанда у Сарајеву. Србија је дала велику жртву у Великом рату, изгубила је преко милион становника и око 60% мушког становништва. Србија је 1914. године имала три победе над Аустругарском и Немачком силом, од који је за Горњи Милановац најзначајнија Колубарска битка. Наша је обавеза, и морална и свака друга, да се сећамо свих жртава и да им сваке године и на сваком месту одајемо почаст“, истакао је историчар Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Дан примирија у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији, који се обележава од 2012. године. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године, у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Previous Седница МУО

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I