Eng

Es

It

Sp

Министар Шарчевић и Марко Благојевић посетили Горњи Милановац

Министар Шарчевић и Марко Благојевић посетили Горњи Милановац

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас општину Горњи Милановац. Заједно са својим сарадницима био је гост председника општине Дејана Ковачевића.

На почетку званичне посете организован је састанак у кабинету председника општине. Поред министра и председника општине састанку су присуствовали и представници Министарства просвете – шеф кабинета министра Марко Попадић, помоћник министра за инвестиције Споменка Симонић и помоћник министра за инспекцијске послове Богољуб Лазаревић, као и представници локалне самоуправе – заменица председника општине Јадранка Достанић, начелник Општинске управе Александар Јевтовић и начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић. Теме о којима су саговорници говорили су: стање образовног система у општини Горњи Милановац, потреба за отварањем графичког одељења у средњој школи, могућности да се у Милановцу отвори Висока школа струковних студија, о начинима како да се уреди процес издавања школски сала, развој дуалног образовања.

Након састанка делегације су се упутили на централну свечаност отварања реновиране Брусничке школе, где им се придружио и Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима. Домаћин свечаности била је директорка школе Драгица Радишић, а ученици млађих разреда спремили су приредбу. Свој наступ имао је и хор школе.

Брусничка школа реновирана је средствима Канцеларије за управљање јавним улагања која је за ову намену издвојила близу 11 милиона динара.

„Драго ми је што сам данас у друштву наставника и ученика ове школе, председника општине и господина Благојевића, који је заслужан што ова школа данас изгледа као нова. Добро је што је Милановац за ових неколико месеци много тога уредио. На састанку смо разговарали о плану уписа за средње школе и пројекцијама онога што смо са осталим локалним самоуправама договорили. То су модели о дуалном образовању и овде смо сагледали какве су потребе привреде Горњег Милановца. Посетићемо и Гимназију „Таковски устанак“, која је високо оцењена на екстерним вредновањима. Разговарали смо и о улагањима у спортску инфраструктуру, јер сам чуо да мало школа има адекватне спортске сале за физичко васпитање. Тема је била и могућност отварања Високе школе струковних студија, о томе ћемо још разговарати јер ја пре свега инсистирам на квалитету образовних профила и то ћемо детаљно анализирати. Потребно је сагледати и потребе привреде и онда о томе донети одлуку“, рекао је министар Шарчевић.

Ово није једина инвестиција за коју је Канцеларија обезбедила средства. Ту су и: санација корита реке Дичине, санација клизишта у Црнући и у Луњевици, реконструкција Дома здравља, амбуланти у Бољковцима и Враћевшници што доводи до суме од преко 50 милиона динара које је Канцеларија у протеклих неколико месеци уложила у општину Горњи Милановац.

„Увек је велико задовољство када дођемо да обиђемо готов објекат. 86 пројеката је у фази реализације широм Србије. Вредност радова на тим објектима је процењена на преко 4 милијарде динара. У припреми је још 150 пројеката обнове јавних објеката. То нису само школе, већ објекти од најмање сеоске амбуланте до најзначајнијих здравствених институција, као што су Тиршова и Вишеградска. Радови се обављају на територији 130 локалних самоуправа. Улепшавање нам је на дну листе приоритета, акценат нам је на безбедности објекта и сваки пројекта мора да има обезбеђен елаборат противпожарне заштите и ако је неопходно да се замени сва електрика то ће бити и учињено. Сваки објекат мора да буде енергетски ефикасан и да на тај начин, након реконструкције, штеди новац локалних самоуправа уложен у одржавање. Лепота објекта долази као додатна вредност онога што радимо. Сада се суочавамо са стотинама објеката којима су потребни темељни радови јер су деценијама само улепшавани. Сада се ради потпуна реконструкција од пода до плафона и прелазак са коришћења традиционалних горива на грејање биомасом. Радићемо док и последњи јавни објекат у Србији не буде завршен. У току је нови позив локалним самоуправама за предлагање нових објеката за реконструкцију. У Милановцу су три јавна објекта добила средства, један је готов а два се приводе крају. Не видим разлог зашто ту листу јавних објеката овде не би проширили“, истакао је директор Благојевић.

Општина Горњи Милановац издваја значајна средства из буџета управо за образовање. 24% буџета, што је око 300 милиона динара, улаже се у образовање.

„Желим још једном да се захвалим министру Шарчевићу и директору Благојевићу, који препознаје и подржава све пројекте општине Горњи Милановац и да обећам да ћемо имати припремљене и нове пројекте за реконструкције објеката и конкурисаћемо за њих. Оно што бих могао да закључим после састанка са министром је да Горњи Милановац као индустријски град и графички центар Балкана мора у наредном периоду развијати адекватне образовне профиле. Оно што сам разговарао са министром и за шта смо постигли начелан договор да се у будућности отвори и Висока струковна школа графичког смера, већ од следеће школске године ћемо имати графички образовни профил и у средњој школи. Са околним локалним самоуправама морамо разговарати и о образовним профилима у пољопривреди јер је 90% територије Горњег Милановца рурално. Ту ћемо сагледати могућности школа и капацитете у смислу потребног наставног кадра да би и у тој области имали младе стручне кадрове. Ми ове године улажемо 50 милиона динара у пољопривреду и зато нам је ова област важна. Још једном хвала и Министарству просвете и Канцеларији за управљање јавним улагањима и надам се да ћемо и у наредном периоду наставити са добром сарадњом на обострано задовољство“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Previous Нове инвестиције у здравство

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I