Eng

Es

It

Sp

Млади из Норвешке у посети Милановцу

Млади из Норвешке у посети Милановцу

У оквиру програма „Разумевање је сећање“ у Горњем Милановцу борави група од двадесеторо деце из Норвешке и петоро из Прокупља. Њима су домаћини петнаесторо деце из наше општине. То је узвратна посета младих из Норвешке, јер су деца из наше општине у јуну боравила у тој држави. Посетили су културно-историјске знаменитости Горњег Милановца, присуствовали часовима у нашим школама и узели учешће у програмима обележавања 30 година Норвешке куће.

„У Горњи Милановац смо дошли због обележавања 30 година Норвешке куће. Такође, разлог посете су пројекат „Еразмус +“ и у оквиру његапрограм „Разумевање је сећање“, али и обележавање 75 година од како су интернирци отишли у Норвешку. Први сусрет наших народа био је пре 75 година, нажалост поводом интернираца који су дошли у нашу земљу. Следеће што се десило било је пре 30 година, када је изграђена Норвешка кућа. Ово је сада прилика да на један нови начин успоставимо нову врсту контакта, посебно међу младим људима. Били смо у Такову и на Савинцу, обишли град, сусрели се са људима. Задовољство нам је да се сретнемо са пријатељима који су били наши гости у Норвешкој. Иницијатори нашег пројекта су млади из комуне Вефсн и они су ти који су аплицирали за средства. Циљ је да млади из Србије могу да их посећују у Норвешкој“, рекао је Харалд Факвам, сарадник у комуни Вефсн задужен за сарадњу са Омладинским саветом.


Гости из Норвешке посетили су Таково, где су обишли Цркву брвнару, Музеј Другог српског устанка, знаменито место „Таковски грм“, као и простор на коме је планирана изградња дворца. Обишли су Савинац и Брусницу.Узели су учешће у Маршу пријатељства и обележавању 30 година Норвешке куће.

„Комуна Вефсн је братимљена са општином Горњи Милановац и због тога смо ми овде. Одржавамо контакте и путем друштвених мрежа али то није исто као и када дођете и уживо се упознате са српском културом и традицијом, као и са овдашњим људима.Као што само име пројекта каже наша жеља је била да се кроз сусрете што боље са њима упознамо. Такође, кроз овај пројекат смо се дружили са учесницима пројекта „Млади у фокусу“. Следеће што нам је циљ да нађемо младе у Србији који би се укључили у пројекат и радили на њему“, истакли су млади Норвежани.

Током боравка у Етно селу „Јевтовићи“ пријатељи из Норвешке пробали су традиционална јела српске кухиње, упознали су се са свим чарима сеоског туризма, а на крају дана су научили да играју коло.

Previous Државно такмичење – Прва помоћ при повредама на раду

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I