Eng

Es

It

Sp

Обележен Дан победе

Обележен Дан победе

У Спомен парку „Брдо мира“ обележен је 9. мај – Дан победе. Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

Дан победе обележен је на Брду мира пригодним програмом и полагањем венаца. Венце су положили представници локалне самоуправе – председник општине Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић и заменик председника Скупштине општине Зоран Радовановић, други секретар Амбасаде Руске Федерације Игор Бојков, представници Војске Србије, Савеза бораца општине, Подружнице друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године и Друштва српско-руског пријатељства „Таково“.

„Девети мај је један од најзначајнијих и најсветлијих датума у историји човечанства.Девети мај обележавамо као Дан победе над фашизмом, дан када је на простору Европе окончан Други светски рат, безусловном капитулацијом оружане силе Трећег Рајха.Други светски рат представља највећи и најтрагичнији оружани сукоб у историји.Доласком нациста на власт у Немачкој 1933. године, дошло је до ширења национализма и расизма, антисемитизма и нетрпељивости према Словенима и Ромима.То зло – звано фашизам почело се ширити Европом.Нападом Хитлера на Пољску, 1. септембра 1939. године, почео је шестогодишњи оружани сукоб који ће однети близу 60 милиона људских живота.Југославија је са 1.800.000 жртава била трећа земља по броју страдалих у Европи а међу страдалима је био највећи број Срба.Са простора општине Горњи Милановац током Другог светског рата страдало је чак 1775 особа, 482 цивила и 1293 припадника различитих војних формација.Због свих патњи које је претрпела и доприноса у борби против фашизма, Србија је поносна на своју прошлост, на своје хероје и на антифашистичку традицију.Антифашизам није идеолошко, нити политичко уверење, већ искрено људско опредељење за слободу и мир, а против мржње и расизма.Девети мај се обележава и као Дан Европе, имајући у виду да је савремена Европа, конципирана Шумановом декларацијом, заснована на основним принципима и начелима који су водили борце против фашизма и нацизма – на принципима мира, разумевања и толеранције.Антифашизам је једна од универзалних вредности коју треба неговати и којом се поносимо.Нека је вечна слава свим јунацима и херојима који су допринели да Србија данас постоји!“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Дан победе обележава се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана.

„Драги пријатељи, огромна ми је част да будем данас овде са вама, да заједно прославимо велики празник – Дан победе. Победа над фашизмом је највећи догађај, не само 20. века, већ целе историје.Цела Европа је била угрожена, претило јој је ропство, а читаве нације су биле под претњом потпуног уништења. Антифашистичку борбу предводиле су јединице Црвене армије, уз огромну подршку наших савезника у Југославији. Добро памтимо вашу помоћ у овом рату. Драги ветерани, посебна захвалност вама. Само ви знате колика је цена плаћена за победу и шта се догађало у тим временима. На нама је да не заборавимо то, да се сећамо и чувамо гробља јунака али и да се снажно супротстављамо покушајима преиспитивања историје. Нећемо дозволити да црно представе белим, а бело црним. Посебно ми је драго да видим младе људе данас, овде, на обележавању овог значајног празника и моја порука њима је учите и поштујте своју историју, јер само онај ко познаје сопствену историју има будућност“, истакао је други секретар Амбасаде Руске Федерације Игор Бојков.

Програм обележавања Дана победе увеличали су ученици Основне школе „Момчило Настасијевић“ пригодним рецитаторским и музичким програмом.

Previous Одржана седница Општинског већа

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I