Eng

Es

It

Sp

Одржан Марш пријатељства

Одржан Марш пријатељства

У знак сећања на преко четири хиљаде југословенских интернираца, који су се од 1942. до 1945. године нашли у немачким концентрационим логорима у Норвешкој, у суботу је одржан традиционални Марш пријатељства. Ове године се обележава још један значајан јубилеј – 30 година Норвешке куће.

Тим поводом, општину Горњи Милановац посетио јеамбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији Његова ЕкселенцијаАрне Санес Бјорнстад.

Након што су се учесници Марша пријатељства окупили у Норвешкој кући, сви заједно упутили су се у Дом културе где је одржан пригодан програм.На свечаност су дошла и тројица бивших интернираца у норвешким логорима Велимир Павловић из Београда, Ранко Нешковић из Парменца код Чачка и Радисав Планинчић из Рогатице у Босни и Херцеговини. Присутан је био и председник норвешког огранка Друштва Ролф Фјелестад.

„Из претешког времена је никло нешто лепо и трајно: пријатељство норвешког и српског народа које већ деценијама негујемо. Често ме питају колеге амбасадори шта то Норвежани имају посебно са Србима што они немају. Кажем им да су то преживели интернирци које је норвешки народ помагао док су били заточени у фашистичким логорима у Норвешкој. Они су у темељу нашег посебног пријатељства. Мени је то сасвим јасно, али нисам сигуран да ли сам успео и другима да објасним“, истакао је амбасадор Бјорнстад.

Гостима и учесницима Марша пријатељства обратио се и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

„Ваша Екселенцијо, поштовани пријатељи из Норвешке, цењени гости, даме и господо, част ми је и задовољство да вам се обратим у име домаћина – општине Горњи Милановац. Данас обележавамо велики јубилеј – 30 година Норвешке куће, која је симбол пријатељства Норвешке и Србије, симбол пријатељства наша два народа. Овакви сусрети нас увек подсећају на младе који су се у Другом светском рату нашли у немачким концентрационим логорима у Норвешкој. Подсећају нас на оне који нису дочекали повратак у домовину. Подсећају нас на неговање пријатељства упркос огромној географској удаљености, на радост првих послератних сусрета, оснивање Југословенско-норвешког друштва 1969. године и на нашу заједничку Кућу. Хвала Његовом Краљевском Височанству Харалду јер је узео учешће у обележавању годишњице у јуну месецу, на гробљу у Ботну. Присуство великог броја младих данас показује да ово наше пријатељство има будућност и чврсто верујем да ће бити дуговечно. Са Друштвом српско-норвешког пријатељства радимо на реконструкцији Норвешке куће, како би јој вратили стари сјај. Заједно са Министарством привреде обезбедили смо средства да до априла завршимо реконструкцију Спомен парка „Брдо мира“, где се налази споменик страдалим интернирцима у Норвешкој. Милановчани цене Норвешку и све што је она учинила за нашу општину. Поносни смо на наше пријатељство. ЖИВЕЛА СРБИЈА! ЖИВЕЛА НОРВЕШКА! ЖИВЕЛО СРПСКО-НОРВЕШКО ПРИЈАТЕЉСТВО!“, рекао је председник Ковачевић.

Градоначелниккомуне Вефсн Јан Арне Ловдал истакао је да је за дванаест година, колико је на челу Комуне, доживео дивне тренутке у пријатељству Горњег Милановца и Вефсна.

„Норвешка кућа, која данас слави тридесети рођендан, један је од симбола пријатељства и место за договарање нових акција и послова. Један од њих је и њено реновирање које ћемо заједнички обавити. Обичај је да се слављеник дарује, па смо ми из наше комуне и још неколико градова на северу Норвешке прикупили сто хиљада норвешких круна као поклон за рођендан, који ће послужити за планирано улепшавање Куће“, истакао је градоначелник Ловдал.

Након свечаности у Дому културе, на Брду мира положени су венци на споменик страдалим интернирцима у Норвешкој. У име општине Горњи Милановац венац је положио председник Ковачевић.

Марш пријатељства одржан је од Цркве брвнаре у Љутовници до Норвешке куће. Након завршетка свих активности, у Норвешкој кући одржан је свечани ручак.

Previous Млади из Норвешке у посети Милановцу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I